Hondenuitlaatregels voorlopig hetzelfde


Gepubliceerd op: 03-02-2015
Voorlopig blijven de regels voor het uitlaten van honden zoals ze waren.
Op 23 februari gaat gemeente Oss in gesprek met een groepje deskundigen op gebied van honden (uitlaten). Daarna gaan we aan tafel met de wijk- en dorpsraden en werkgroepen om te bepalen welke voorzieningen op welke plek moeten komen. In de werkgroepen zitten hondenbezitters,
niet-hondenbezitters en gedragsdeskundigen voor honden.

Hoe nu verder?

De wijk- en dorpsraden gaven advies over de aanpak van het hondenpoepprobleem. Met hen gaan we bekijken waar we geschikte plaatsen kunnen vinden voor hondenlosloopvelden. Er is geen discussie over de opruimplicht. Als een hond zijn behoefte doet, ruimt u dat gewoon op. Gemeente Oss zorgt voor
voldoende prullenbakken. In 2015 gaan we de voorzieningen aanleggen en de bebording op orde brengen. Hierdoor ontstaat duidelijkheid.

Bestaande regels blijven nog even

We zetten de bestaande regels voor u op een rij. In de gemeente Oss mag u honden uitlaten:
- Op een hondenlosloopveld. Daar mogen honden loslopen en hier geldt geen opruimplicht.
- Op een hondenuitlaatplaats. Dit noemen we ook wel een HUP. Daar moet u de hond aanlijnen en ook daar geldt geen opruimplicht.
- Op alle andere plekken binnen de bebouwde kom geldt de opruimplicht. Buiten de bebouwde kom geldt geen opruimplicht.
- In de openbare ruimte moet u de hond altijd aanlijnen, dus ook buiten de bebouwde kom.

Waar vindt u de hondenlosloopvelden?

Op www.oss.nl/honduitlaten vindt u per wijk of dorp een uitlaatkaart. Daar staat op vermeldt waar de hondenlosloopvelden zijn. Op de plek zelf geven we deze velden aan met een groen bordje. Op dit bordje staat `losloopterrein' vermeld. Soms is een hondenlosloopveld omheind met een hekwerk.

Waar vindt u de hondenuitlaatplekken?

Dit zijn meestal (groen)stroken langs wandelpaden. Buiten worden deze stroken niet aangegeven door bordjes. Op www.oss.nl/honduitlaten kunt u op de uitlaatkaarten zien welke groenstroken hiervoor bedoeld zijn. Ze worden aangegeven door de groene delen op de kaart.

Verboden voor honden

Op de uitlaatkaarten staat ook aangegeven waar het verboden is voor honden. Dit is bijvoorbeeld bij speelvoorzieningen. Die willen we graag schoon houden. Als een hond poept op een plek waar dit niet mag, moet u de poep opruimen. Bij overtreding krijgt u een boete.
03-02-2015