Koolmonoxide: een echte sluipmoordenaar


Gepubliceerd op: 03 februari 2015

Beeld uit koolmonoxide campagne

Veiligheidsregio Haaglanden voert een campagne over de gevaren van koolmonoxide (CO). Deze campagne is een initiatief van Brandweer Nederland en de Brandwondenstichting. Veiligheidsregio Haaglanden, waar Rijswijk ook onder valt, steunt de campagne actief, want ook in Haaglanden zijn er nog te
veel en te vaak CO-slachtoffers.

Doel

Het doel van de CO-campagne is bewustwording te creeren en kennis te vergroten over CO-vergiftiging en over `wat te doen als het toch misgaat' bij burgers. Koolmonoxide is een echte sluimoordenaar en doodt jaarlijks tenminste elf mensen. Het geurloze gas komt ongemerkt vrij, versuft je tot je
bewusteloos raakt en laat je dan, als hulp te laat is, in stilte overlijden. De Veiligheidsregio wil Nederlanders via een test en praktische adviezen bewust maken van de gevaren van koolmonoxide.

De test

Voor de campagne is een test gemaakt. Deze geeft na het invullen inzicht op `hoe risicobewust je bent op het gebied van CO-vergiftiging' en een advies op basis van de score. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om - met korting - een CO-melder te bestellen.

Meer weten?

Op internet staat actuele informatie over koolmonoxide. Er is ook filmpje op Youtube te bekijken en er is een landelijke publieksfolder.

Zie ook

* Komt u ook een `Broodje Brandweer' eten?

Logo Broodje Brandweer, klik voor meer info broodje brandweer

Op 13 maart nodigt de Brandweerkazerne Rijswijk alle wijkverpleegkundigen, thuishulpen en huisbezoekers graag uit om bij de Brandweer te komen lunchen en een praatje te maken over het voorkomen van brand bij hun clienten.

* Deel Koolmonoxide: een echte sluipmoordenaar op Facebook
* Twitter