Nederlands Kamerkoor verhuist naar Utrecht

Persbericht

03-02-2015

Nederlands Kamerkoor verhuist naar Utrecht

Het Nederlands Kamerkoor (NKK) verhuist in het voorjaar van 2015

van Amsterdam naar Utrecht.

Utrecht is de korenstad van Nederland,” aldus algemeen directeur Tido Visser. “Wij kunnen onze ambities op het gebied van topkwaliteit, innovatie en educatie vanuit Utrecht het beste vormgeven, zowel lokaal, nationaal als internationaal.” De gemeente Utrecht ondersteunt de komst naar Utrecht. Wethouder Cultuur, mevrouw Jongerius: “Het Nederlands Kamerkoor is een buitengewoon waardevolle aanvulling op ons culturele aanbod.”

De komende jaren werkt het koor intensief samen met Utrechtse kunstenaars en kunstinstellingen, zoals TivoliVredenburg, Spinvis, De Warme Winkel, Festival Oude Muziek, Stichting Pieterskerkconcerten, het Nederlands Studentenkamerkoor, ZIMIHC en Holland Baroque Society. Met laatstgenoemde gaat het Nederlands Kamerkoor kantoor delen. Er is volop samenwerking met lokale amateurkoren, waarvan Utrecht er ruim 200 telt. Er is kortom sprake van een sterke verbondenheid met het Utrechtse kunstleven.

Het Nederlands Kamerkoor werd in 1937 opgericht door Felix de Nobel. Vanaf het prille begin opereerde het koor vanuit Amsterdam. Tido Visser: “Amsterdam heeft ons mede gemaakt tot wie wij nu zijn: een begrip onder muziekliefhebbers, zowel nationaal als internationaal. Daarvoor zijn we de gemeente en haar inwoners heel dankbaar. We koesteren de sterke banden met onze muzikale partners in de stad Amsterdam, zoals Het Koninklijk Concertgebouworkest en Het Concertgebouw, Amsterdam Sinfonietta, Asko|SchÃnberg, en het Nederlands Philharmonisch Orkest en continueren op volle kracht onze veel bezochte serie in het Muziekgebouw aan ’t IJ.”

Waarom dan toch naar Utrecht? Tido Visser: “De keuze voor Utrecht is een inhoudelijke. Het Nederlands Kamerkoor is een landelijke instelling. We geven concerten door het hele land en hebben de ambitie hét koor ván Nederland te zijn. Maar sterke lokale worteling is essentieel, ook bij een landelijke opdracht. Utrecht is daarin een belangrijke schakel als korenstad nummer 1 van Nederland.” Wethouder Jongerius voegt hier aan toe: “Utrecht is blij met de komst van het Nederlands Kamerkoor. Wij dragen de koormuziek niet alleen een warm hart toe, we hebben ook krachtige ambities, juist op het gebied van koormuziek. Daarnaast heeft Utrecht amateurkunst hoog in het vaandel. En daarin is het Nederlands Kamerkoor een goede partner.” “Dat klopt,” aldus Visser, “het sluit aan op onze visie op educatie. We werken samen met amateurkoren uit het hele land, in de vorm van workshops, masterclasses en korendagen. Bij een groot deel van onze concerten verwelkomen we volgend jaar lokale amateurkoren in ons voorprogramma. En we willen zang terugbrengen op basisscholen. Utrecht gaat in deze trajecten een spilfunctie vervullen.”

Wat is de rol van het gloednieuwe TivoliVredenburg? Visser: “In TivoliVredenburg hebben we een sterke partner gevonden, die onze ideeën over innovatieve programmering en educatie deelt. Concerten anno 2015 gaan over meer dan alleen een mooie uitvoering. Het gaat over het verhaal dat verteld moet worden. Over beleving. Samen met hen, met onze andere Utrechtse partners én met de gemeente zullen we de komende jaren koormuziek nog krachtiger op de kaart zetten, lokaal, nationaal én internationaal.”

Het Nederlands Kamerkoor en Holland Baroque Society gaan in Utrecht een intensieve samenwerking aan: de organisaties delen kantoorruimte en wisselen expertise uit. De ensembles hebben in het verleden ook al samen op het podium gestaan, en zijn in het seizoen 15/16 wederom samen te horen en te zien in uitvoeringen van Bachs Matthäus-Passion onder leiding van Reinbert de Leeuw.

De nieuwe kantoorlocatie van het Nederlands Kamerkoor en Holland Baroque Society bevindt zich in het voormalig Sint-Nicolaasklooster aan de Doelenstraat.

Biografie Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor is al meer dan 75 jaar een begrip en staat al decennia lang aan de wereldtop. Het wordt door critici in binnen- en buitenland geroemd om zijn homogene klank én om de solistische kwaliteit van de zangers. Het Nederlands Kamerkoor ziet het als zijn opdracht om koormuziek als kunstvorm springlevend te houden. Educatie en participatie maakt onlosmakelijk deel uit van de missie van het Koor. Nederland kent duizenden amateurkoren. Het Nederlands Kamerkoor verzorgt coaching, workshops en ‘adopteert’ koren als voorprogramma van zijn eigen concerten. Naast de eigen concertseries gaat het Koor regelmatig samenwerkingsverbanden aan met gerenommeerde ensembles als het Koninklijk Concertgebouworkest en ASKO|SchÃnberg. Sinds 2011 waakt de Est Risto Joost als chef-dirigent over de klank van het Nederlands Kamerkoor, per 1 augustus 2015 zal hij opgevolgd worden door Peter Dijkstra. Ga naar de complete biografie