Samen zorgen voor passende ondersteuning

Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt de gemeente ervoor dat iedereen zo goed mogelijk kan meedoen in de samenleving. Dat kan door de inzet van algemene en collectieve voorzieningen.

Algemene voorzieningen

De gemeente wil dat inwoners (langer) zelfstandig kunnen blijven wonen en dat iedereen naar vermogen kan meedoen in de samenleving. Inwoners kunnen daarvoor ondersteuning van de gemeente krijgen. Dat kan via algemene of collectieve voorzieningen. Deze algemene voorzieningen kunnen in veel gevallen een oplossing zijn, en komen dan in de plaats van een (vaak dure) individuele voorziening. Denk daarbij aan een boodschappen- of strijkservice, een scootmobiel-pool of aan alternatieve vormen van dagbesteding. Als gemeente vinden we het belangrijk dat er meer algemene voorzieningen komen. Het aanbod van deze voorzieningen wordt bepaald op basis van de behoeften en wensen van onze inwoners per kern.

Vrijwillige inzet

De gemeente gaat zelf actief aan de slag om enkele voorzieningen te ontwikkelen. Dat kan echter alleen met inzet van onze inwoners en ondernemers. De inzet van betrokken vrijwilligers is van groot belang voor het opbouwen en behouden van deze voorzieningen. Het is de taak van gemeente en welzijnsorganisatie Menswel om mensen te prikkelen zich in te zetten als vrijwilliger voor hun kern.

Denk en doe mee!

Er zijn steeds meer inwoners die, vaak samen met Menswel, initiatieven opzetten, zoals een vrijwillige klussendienst, thuisadministratieproject en volkstuintjes. Heeft u zelf nog ideeen of suggesties over mogelijke initiatieven? Neem dan contact op met Jim van Erve van Menswel via 0475 484848 of via info@menswel.nl of stuur een e-mail naar info@echt-susteren.nl.