Samenwerking in Maastrichtse wijk Heer werpt vruchten af

In de Maastrichtse wijk Heer staan negen (bouw)projecten op het punt van beginnen. Het betreft de sloop van ongeveer 120 verouderde woningen, opwaardering van 28 woningen, nieuwbouw van bijna 200 nieuwe duurzame en grotendeels levensloopbestendige woningen, verbetering van de (regen)waterhuishouding, vergroening en verplaatsing van sportvelden. Totale investeringskosten: bijna 40 miljoen euro. Gedragen door Woningstichting Maasvallei, gemeente Maastricht, Provincie Limburg en Bouwbedrijven Jongen. Komend voorjaar start de uitvoering waarmee meteen honderden manjaren werk wordt gecreeerd.

Voorbeeldproject

Na intensief overleg hebben de betrokken partijen het resterende financieel gat van bijna een miljoen euro weten te dichten. Gedeputeerde Erik Koppe (Volkshuisvesting) licht toe: "het laatste puzzelstuk is gelegd door het principebesluit van Gedeputeerde Staten om maximaal EUR 650.000,- subsidie te verlenen aan de gemeente Maastricht. Door deze bijdrage wordt een voorbeeldproject op het vlak van vrijwillige stedelijke herverkaveling en een pakket van diverse projecten mogelijk gemaakt.

Het wonen in de wijk Heer wordt daarmee nog aangenamer en tevens wordt de Limburgse werkgelegenheid in de bouw bevorderd. Het project draagt bij aan een beter evenwicht in vraag en aanbod op de woningmarkt en het bevordert de leefbaarheid in Heer." Wethouder Gerdo van Grootheest (Wonen) vult aan: "Door de handen ineen te slaan, kunnen we Heer een enorme impuls geven. Op verschillende plekken zoals de Gerard Walravenstraat en de 7 Januaristraat - Onder de Kerk wordt er (sociale) woningbouw toegevoegd of opgewaardeerd. Ook de waterhuishouding wordt verbeterd door onder andere het aanbrengen van een ondergronds opvangbekken voor regenwater bij het Plein Sint Petrus Banden. Daarnaast wordt de openbare ruimte op een aantal plekken uitgebreid en vergroend".

Vervolgtraject

Een aantal direct betrokkenen (zoals bewoners van Maasvallei en omwonenden Akersteenweg) zijn reeds op de hoogte gesteld. Nu er definitief duidelijkheid is over de totale herontwikkelingsopgave voor Heer, worden alle bewoners van Heer in de komende weken verder geinformeerd over de plannen. Voor de hele buurt wordt een informatiebrochure uitgegeven met een uitgebreide toelichting en een globale planning van de uitvoeringsfasen. Ook worden er voor de verschillende deelplannen (afhankelijk van de start uitvoering) aparte bijeenkomsten voor direct betrokkenen en omwonenden georganiseerd. Daar waar mogelijk worden betrokkenen uitgenodigd te participeren.

Samenwerking in Maastrichtse wijk Heer werpt vruchten af

1. Petrus Bandenplein

Sloop sportzaal en duplex woningen. Weghalen van de verhardingen. Aanbrengen van een ondergronds opvangbekken voor hemelwater. Herinrichting met groen van maaiveldniveau.

2a. Voetbalvelden Akersteenweg Aangewezen locatie waarop woningbouw mogelijk gemaakt wordt.

2b. Laan in den Drink

Huidige locatie vv Heer wordt uitgebreid met een speelveld, waardoor de club op 1 complex haar activiteiten kan uitvoeren.

3. Onder de Kerkstraat en 7 januaristraat

Deze kleine woningen op zeer grote percelen worden vervangen door nieuwbouw. Hierbij wordt het mogelijk het parkeren op eigen terrein in te vullen.

4. Hoekbebouwing 7 Januaristraat/Sint Josephstraat

De vier bouwblokken worden vervangen door nieuwbouw in dezelfde stijl.

5. Gerard Walravenstraat

Vervanging van de appartementen door nieuwbouw.

6. Locatie de Burght

De tennisvelden worden herontwikkeld tot openbare ruimte met een doorkruisend fiets- wandelpad. Het bouwblokken ten zuiden van het hoge Heerenhuis wordt uitgebreid met wooneenheden ten behoeve van zorg.

7. Verzetstraat

De duplexwoningen worden niet samengevoegd tot 1-gezinswoningen maar opgeknapt tot een kwaliteitsniveau dat nu gevraagd wordt.

De uitbreiding van winkelcentrum 'de Leim' is zo goed als afgerond. De tweede fase van het Demerthofje wordt momenteel gerealiseerd.