IFFR film 'Conducting Boijmans'

Persbericht van Interakt

'Conducting Boijmans'

13 januari 2015

Op vrijdag 30 januari beleeft de film 'CONDUCTING BOIJMANS', over museumdirecteur Sjarel Ex, van regisseur Sonia Herman Dolz zijn premiere op het IFFR in Rotterdam. De film is geproduceerd door Interakt Productions en RTV Rijnmond. Op 5 april is de film te zien bij RTV Rijnmond vanaf 17.00 uur.

Sjarel Ex is de dertiende directeur van Museum Boijmans Van Beuningen. Dit museum werd in 1849 opgericht te Rotterdam. De collectie omvat kunstwerken van de vroege middeleeuwen tot en met hedendaagse kunst.

Van de vele rollen die Sjarel Ex als museumdirecteur heeft laat Sonia Herman Dolz zien dat er een van groot belang is. Als `schakel' tussen heden en verleden bewaart hij de stukken die door de eeuwen heen aan het museum gelegateerd, verkocht of in bruikleen zijn en verrijkt hij het museum door kunstwerken te verzamelen voor de volgende generaties. Ex bewijst dat een museumdirecteur behalve over kunsthistorische kennis, geestdrift en empathie ook over veel tact en diplomatieke gaven moet beschikken. Zo zien we hem onder meer onderhandelen over de aankoop van een opgedoken Van Eijck tekening, op bezoek bij een verzamelaar van Middeleeuwse Kunst die zijn collectie wil legateren, en in hip New York waar hij zich laat betoveren door een kersvers immens doek van Chris Martin en een schilderij van Magritte.

Hij voelt zich bij al die stijlen als een vis in het water en dat sluit goed aan bij de geroemde brede collectie van het museum. Sjarel Ex haalt een bepaalde 'toon' uit het museum die weer anders klinkt dan die van zijn voorgangers; hij ziet het museum dan ook als een groot instrument, waar hij tijdelijk op mag spelen. Door zijn persoonlijke wijze van kijken 'hoort' de kijker als het ware de harmonie die Ex uit het museum wil halen en zijn we van dichtbij getuige van zijn manier van 'dirigeren'.

'Conducting Boijmans' is een meeslepende film die unieke momenten uit het werkleven van een charismatische museumdirecteur toont.

Opnamen: HD/ formaat: Dcp/ lengte: 75'

Regie: Sonia Herman Dolz

Producenten: Rene Mendel en Mira Mendel

Camera: Sonia Herman Dolz en Paul van den Bos

Montage: Remi van der Heiden

Muziek: Paul M. van Brugge

Mixage: Ranko Paukovic

Eindredactie RTV Rijnmond: Cees van der Wel

Premiere: IFFR: 30 januari 19:30 in het Oude Luxor

Publiekscreening: 31 januari 09:30 in Lantaren Venster

Televisie uitzending RTV Rijnmond op 5 april vanaf 17:00 uur, vervolgens om 19 uur, 21 uur (ieder oneven uur tot 6 april 17.00 uur)

Conducting Boijmans is een coproductie van Interakt en RTV Rijnmond. Deze productie is mede tot stand gekomen dankzij het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.