GroenLinks Utrecht wil ouderbijdrage Jeugd-GGZ opschorten

PERSBERICHT

GroenLinks Utrecht wil ouderbijdrage Jeugd-GGZ opschorten

GroenLinks wil de eigen bijdrage die ouders moeten betalen voor de geestelijke gezondheidszorg voor hun kind opschorten.

De Utrechtse gemeenteraadsfractie van GroenLinks heeft aan het college gevraagd om de ouderbijdrage voor de Jeugd-GGZ op te schorten in afwachting van het onderzoek van

staatssecretaris Van Rijn naar de gevolgen van deze eigen bijdrage.

Op verzoek van de Tweede Kamer laat staatssecretaris Van Rijn onderzoeken of de eigen bijdrage in de jeugd-ggz ouders onnodig belemmert om hulp voor hun kinderen te zoeken.

Drempel

Volgens de nieuwe Jeugdwet moeten ouders sinds 1 januari 2015 een bijdrage betalen voor geestelijke gezondheidszorg voor hun kind. Maar er is veel kritiek op deze bijdrage, zegt Peter van Corler, GroenLinks-raadslid in Utrecht: ‘De eigen bijdrage werpt een drempel op voor deze zorg. Een bedrag dat kan oplopen tot 1500 euro per jaar verhindert de toegankelijk van de Jeugd-GGZ. GroenLinks vindt dat de behandeling van een kwetsbaar kind nooit belemmerd mag worden.’

Toekomst

GroenLinks diende de schriftelijke vragen over de Jeugd-GGZ samen met de PvdA, de SP, ChristenUnie en D66 in. Naast opschorting van de eigen bijdrage wil GroenLinks van het college weten of ze bereid is, naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek van Van Rijn, in gesprek te gaan over de toekomst van deze bijdrage.