"Wij brengen het nieuwe elan van de provincies op het natuurbeleid"

"Wij brengen het nieuwe elan van de provincies op het natuurbeleid"

03 februari 2015

Op donderdag 5 februari vindt op een unieke locatie - op de voormalige vliegbasis Soesterberg in het hart van de Utrechtse Heuvelrug, de Natuurtop van de provincies plaats. Gedeputeerde Krol van de provincie Utrecht vindt de Natuurtop de uitgelezen kans om "te laten zien hoe de provincies invulling geven aan het natuurbeleid", maar hij benadrukt dat de top draait om het onderlinge "inspireren, leren en verbinden". Naast vertegenwoordigingen van de provincies zullen ook maatschappelijke organisaties, ondernemers en andere betrokken overheden deelnemen op 5 februari. "We willen nieuwe verbindingen leggen, want de kracht van het gedecentraliseerde natuurbeleid is dat de provincies het niet alleen doen".

"Nieuwe partijen, nieuwe verbindingen, nieuwe ideeen": de gedroomde uitkomst van de Natuurtop volgens Krol. "De decentralisatie van het natuurbeleid is ontstaan uit rijksbezuinigingen. Vanuit dat perspectief bezien heeft het iets fantastisch moois opgeleverd. De actieve rol van de provincies heeft nu al geresulteerd in prachtige voorbeelden in het hele land. Ook die laten we op 5 februari zien." Als gedeputeerde van de gastprovincie merkt Krol ook op dat het "natuurlijk een mooie gelegenheid is, zo vlak voor de Statenverkiezingen, samen te kijken wat we de afgelopen bestuursperiode hebben bereikt en te onderstrepen hoe belangrijk het is dat natuur bovenaan de politieke agenda's blijft staan".

"Een initiatief als `Red de Rijke Weide' van het WereldNatuurFonds, de Vogelbescherming, Rabobank en Campina verdient ook een plek op de Natuurtop. Het is heel waardevol te laten zien dat ook deze partners meewerken aan het agrarisch natuurbeheer in Nederland. En dat zij dat doen door de consument te betrekken" stelt Krol. "De Natuurtop is wat mij betreft dan ook geslaagd als we meer mensen, organisaties, ondernemers betrekken bij hoe om te gaan met de natuur." Naast elkaar voortdurend aanspreken op verantwoordelijkheden, en op nieuwe ontwikkelingen, vindt Krol ook dat er regelmaat geboden is: "volgend jaar dus weer een Natuurtop!"

De locatie van de top is "uniek in Nederland". "Een gebied van 380 hectare met veel natuur, recreatie en cultuurhistorische monumenten. De combinatie Vliegbasis Soesterberg, de shelters uit de tijd van de Koude Oorlog, de diverse natuur met bijvoorbeeld de hoogste populatie veldleeuweriken in Nederland maakt het de plek om te laten zien wat er mogelijk is. Een perfecte illustratie", aldus Krol. Hij nodigt volgende week iedereen uit om "maar eens op de startbaan te gaan staan en dan het gebied in je op te nemen." De provincie Utrecht heeft het gebied in 2008 aangekocht van het Rijk en samen met de Stichting het Utrechtse Landschap en de gemeenten Zeist en Soest de ontwikkeling vormgegeven.

Ook voor zijn eigen provincie is het volgens Krol belangrijk in de volgende bestuursperiode "natuur hoog op de agenda te houden. We zijn weer uitgeroepen tot de meest competitieve regio in Europa, zelfs boven Amsterdam en Londen. Utrecht is de topregio ook omdat we die natuur hebben. De combinatie van economie, natuur en cultuur in onze provincie draagt hier in grote mate aan bij". Krol geeft aan dat er ook in Utrecht nog genoeg te doen is op het natuurdossier. "Onze Ecologische hoofdstructuur, het natuurnetwerk is nog niet af. We hebben nog een paar Natura2000 klussen liggen. Er moet nog hard gewerkt worden." Maar... stelt Krol: "de inspiratie uit de Natuurtop versterkt dat nieuwe elan van de provincies als natuurregisseur".