Muizenplaag houdt aan

De voortdurende muizenplaag in het noorden van het land was vanmorgen al vroeg in het nieuws. Wakker Nederland ging met camera het land in bij de familie Oenema in Joure om tussen zeven en negen uur live te berichten over de gevolgen van de plaag.

Vroeg uit de veren waren naast Regina en Berend Oenema (links) de heren Peter Sterkenburgh (bestuurder LTO Noord Friesland) en Tweede Kamerlid Sander de Rouwe (CDA), hier in gesprek met WNL-verslaggeefster Marieke Timmerman.

Gedupeerde veehouders

In vier korte tv-uitzendingen kwam vooral de schade aan de orde, die de miljoenen muizen aanrichten en uiteraard ook wat volgens de gedupeerde melkveehouders nodig is om hen tegemoet te komen. Vanmiddag volgt in de hal van de Tweede Kamer Den Haag de aanbieding van een petitie aan de Tweede Kamer.

De schade op het melkveebedrijf van de familie Oenema is opgelopen tot 40.000 euro. Vorig jaar is hun grasland deels omgeploegd (14 ha) en deels opnieuw ingezaaid (10 ha). Regina: "Alle grond hebben we twee keer onder water gezet, maar de muizen zijn niet weg. Door tekort aan ruwvoer zijn we noodgedwongen elders voer aan gaan kopen (aardappelvezels)."

Elfstedentocht

Hoe het verder moet om de plaag onder de knie te krijgen weet Regina Oenema ook niet: "De een heeft dit geprobeerd, de ander dat, maar de muizen zijn er nog steeds. We zijn er nog lang niet vanaf. Ook de rest van ons grasland is aangetast. Het kan zich in de regio nog verder uitbreiden Wat we nodig hebben is een Elfstedentocht."

Ook Wiebren van Straalen van LTO Noord houdt z'n hart vast: "Als het weer een kwakkelwinter wordt, zou deze plaag zich nog verder kunnen ontwikkelen. Let wel, als de muizen weg zijn, heb je niet een twee drie genoeg nieuw gras en kuilvoer. Er dreigt dus een lange nasleep van deze plaag. De schade loopt nog steeds op. Begin deze week waren er 936 schademeldingen".

03 februari 2015

BRON: Jack Luiten