Opnieuw incident met koolmonoxide in Rotterdam

3 februari 2015 - Rotterdam

Opnieuw moesten zijn in de regio Rotterdam-Rijnmond mensen worden behandeld voor koolmonoxide (CO)-vergiftiging. Aan de Gerdesiaweg in Rotterdam-Kralingen werden maandagavond meerdere woningen in een portiekgebouw ontruimd omdat er een te hoog gehalte aan koolmonoxide werd gemeten. Uit voorzorg zijn de bewoners van de acht portiekwoningen geevacueerd. In een nabijgelegen cafe werden ze door ambulancepersoneel gecontroleerd op CO-vergiftiging. Een persoon is met CO-vergiftiging naar het ziekenhuis gebracht.

Tientallen gewonden vanaf start stookseizoen.

De brandweer in Rotterdam-Rijnmond is bijzonder alert op het gevaar van koolmonoxide. Onder meer door het plakken van stickers op brandweervoertuigen worden burgers gewaarschuwd voor de gevaren. Alleen al in de regio Rotterdam-Rijnmond zijn de afgelopen maanden tientallen mensen gewond geraakt bij CO-incidenten. Ook landelijk zijn er vorig jaar veel incidenten geweest waarbij naast gewonden ook doden te betreuren zijn.

Landelijke campagne

De brandweer voert al jaren campagnes om inwoners te waarschuwen tegen de gevaren van koolmonoxide. Ondanks alle voorlichting neemt het aantal CO-incidenten nog steeds toe. Juist deze week is de brandweer in heel Nederland, in samenwerking met de brandwondenstichting, gestart met een grote campagne om mensen te wijzen op de gevaren van CO-vergifting. De campagne wordt gevoerd op social media, websites, via persberichten, etc. De tekst begint als volgt: `Koolmonoxide doodt jaarlijks tenminste elf mensen. Het geurloze gas komt ongemerkt vrij, versuft je tot je bewusteloos raakt en laat je dan, als hulp te laat is, in stilte overlijden. Komt deze informatie wat hard binnen? Gelukkig. Want luid alarm slaan tegen de stille sluipmoordenaar die koolmonoxide is, is precies wat de Brandweer en de Brandwonden Stichting op maandag 2 februari om 12.00 uur gaan doen. Tijdens de landelijke sirene start een gezamenlijke campagne om Nederlanders via een test en praktische adviezen bewust te maken van de gevaren van koolmonoxide."

Op http://Rijnmondveilig.nl is informatie te vinden over CO en de lopende campagne. Ook kan op de website http://koolmonoxide.brandweer.nl een test worden gedaan om na te gaan hoe groot jouw gevaar op CO-vergiftiging is.