Restauratie met symbolisch tintje

23-12-2014

De restauratie van het monument "De 102.000 stenen" in Herinneringscentrum Kamp Westerbork is onlangs in het kader van een officiele slotbijeenkomst tot een einde gekomen. Diverse langdurig werklozen uit Duitsland en Nederland hebben de stenen gedurende anderhalf jaar in het kader van een vrijwillige tot integratie leidende maatregel met elkaar gerestaureerd. De instandhouding van het monument met behulp van langdurig werklozen maakte deel uit van een INTERREG-project van de Eems Dollard Regio (EDR) met de naam "Op de weg van Anne Frank". Het Zentrum fuer Arbeit van de Landkreis Leer, de Verein "Arbeitskreis Schule Rhauderfehn", de gemeente Oldambt alsmede de verantwoordelijken van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork waren betrokken bij de realisering van het deelproject.

Tijdens de slotbijeenkomst spraken Dirk Mulder (Herinneringscentrum Kamp Westerbork), Ruediger Reske (Erster Kreisrat Landkreis Leer) en Ricky van den Aker (wethouder van de gemeente Oldambt) hun lof uit over de voorbeeldige inzet van de medewerkers.

Het monument "De 102.000 stenen" is in 1992 aangebracht op de voormalige appelplaats van het doorgangskamp Westerbork. De stenen staan symbool voor de mensen die vanuit Westerbork zijn gedeporteerd en om het leven zijn gebracht in de concentratiekampen van de nationaalsocialisten. Ze representeren zowel de individuele lotgevallen van de slachtoffers als de massaliteit van de vervolging.

Op de meeste stenen van het monument is een davidster aangebracht, ter herinnering aan de joodse slachtoffers. Op 213 stenen staat een vlam, die symbool staat voor de vermoorde Sinti en Roma. De stenen die geen symbool hebben staan voor de verzetsstrijders die in Kamp Westerbork gevangen zaten en later om het leven zijn gebracht.

In het kader van de restauratie werden de symbolische davidsterren en vlammen opnieuw op de stenen bevestigd. Iedere afzonderlijke steen werd schoongemaakt en opnieuw geplaatst. Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, was zichtbaar onder de indruk van de inzet van de langdurig werklozen: "Ze hebben hun werkzaamheden uiterst geconcentreerd en met eerbied verricht. Dat Nederlanders en Duitsers dit project gezamenlijk hebben gerealiseerd, maakt het uniek." En Monika Fricke van het Zentrum fuer Arbeit in Leer en projectleider van het project "Op de weg van Anne Frank" benadrukte: "Alle projectpartners hebben er in gezamenlijke grensoverschrijdende samenwerking toe bijgedragen dat dit monument zijn emotionele kracht weer terug heeft die met name zit in de herinnering aan de verschrikkelijke gebeurtenissen tijdens de nazi-periode."

Het project "Op de weg van Anne Frank" werd ondersteund in het kader van het INTERREG IV A-programma "Deutschland-Nederland" met middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de deelstaat Niedersachsen en de Provincie Drenthe. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de Eems Dollard Regio (EDR).