Drie nieuwe gezichten van de wetenschap op Faces of Science

03-02-1015

Drie nieuwe gezichten van de wetenschap op Faces of Science

Hoe gaan Latijns-Amerikaanse politici te werk, en kunnen wij daar in Europa wat van leren? Hoe kun je een beschadigd hart repareren zodat het blijft pompen? En kun je een computer laten werken op licht? Daarover vertellen jonge onderzoekers Fransje Molenaar, Marieke Rienks en Hugo Doeleman je meer op de site Facesofscience.nl.

Op Faces of Science berichten jonge wetenschappers die bezig zijn met hun promotieonderzoek over hun leven, onderzoek en passies. De website bestaat sinds afgelopen zomer, er doen nu twintig jonge wetenschappers aan mee en de komende maanden komen daar telkens drie nieuwe Faces of Science bij. Ze laten zien wat de dagelijkse praktijk is van het werken in de wetenschap en waar ze mee te maken krijgen. We gaan deze ‘gezichten van de wetenschap’ langere tijd volgen. Via filmpjes, blogs, artikelen en nog veel meer kan de bezoeker op Faces of Science de wereld van de wetenschap ontdekken. https://www.knaw.nl/shared/resources/images/500_logo-faces-of-s

Promomofilmpje Face of Science

Fransje Molenaar, politicoloog en Latijns-Amerikadeskundige aan de Universiteit Leiden, reisde twee jaar door Latijns-Amerika om te onderzoeken wat voor regels politici zich daar zelf opleggen om de politiek in goede banen te leiden. Ze ging daarvoor op stap met politici in Mexico, Argentinië, Colombia en Costa Rica. Europa blijkt nog heel wat van Latijns-Amerika te kunnen leren bij het levend houden van de democratie.

Marieke Rienks, arts-onderzoeker aan de Universiteit Maastricht, doet onderzoek naar schade aan het hart. Die kan leiden tot een ontsteking en uiteindelijk tot hartfalen. Ze wil er achter komen hoe het afweersysteem werkt en hoe het kan dat het afweersysteem het hart kan genezen maar soms juist ook zieker maakt. Marieke Rienks onderzoekt daarvoor de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor die ontstekingen.

Hugo Doeleman, natuurkundige bij het FOM-instituut AMOLF / Universiteit van Amsterdam, probeert licht te vangen met twee spiegels om er uiteindelijk computers op te laten werken. Er zit een limiet aan de snelheid van de elektronenchip, en dus ook aan de snelheid van computers. Een alternatief daarvoor zou de lichtchip kunnen zijn, maar dan moeten we het licht wel kunnen sturen en vasthouden. Hugo Doeleman probeert het licht in de chip naar zijn hand te zetten.

Initiatiefnemers KNAW en De Jonge Akademie willen met dit project studenten en leerlingen uit 5 en 6 vwo een realistisch inkijkje geven in het leven van een wetenschapper, en bovendien de jonge wetenschappers in de schijnwerpers zetten. De populairwetenschappelijke website Kennislink.nl is het platform voor dit initiatief. De website is te bereiken via www.facesofscience.nl

Faces of Science geeft jonge onderzoekers een gezicht

Faces of Science is een project van KNAW en De Jonge Akademie, in samenwerking met Kennislink.nl en FastFacts, gefinancierd door de wetenschappelijke auteurs van Elsevier, en ondersteund door Lira Auteursfonds Reprorecht.