Onderzoek GroenLinks Utrecht: heel veel bomen ten onrechte op kaplijst

PERSBERICHT

Onderzoek GroenLinks Utrecht: heel veel bomen ten onrechte op kaplijst

87 procent van de bomen die op de gemeentelijke vellijst voorjaar 2014 staan, hoeven niet gekapt te worden. Dit blijkt uit een steekproef welke op verzoek van GroenLinks is uitgevoerd. GroenLinks wil dat de kap van bomen die op de vellijsten niet het predicaat ‘gevaar voor de omgeving’ hebben, wordt uitgesteld totdat alle vellijsten aan een second opinion zijn onderworpen.

Dit zegt GroenLinks-raadslid Brechtje Paardekooper in een eerste reactie op de uitkomst van het onderzoek. Paardekooper is verbijsterd door het hoge aantal bomen dat ten onrechte op de vellijst staat. ‘Heel veel bomen op de vellijst hebben rotte of dode takken, dat zegt niets over de conditie van de bomen. Als de takken verwijderd worden, kunnen de bomen nog jaren mee.’

Gezonde bomen

Met de steekproef in de hand stelde Paardekooper schriftelijke vragen aan het college. ‘Ik wil eerst van wethouder Geldof (Groen) weten wat de criteria zijn voor het kappen van bomen in Utrecht. Het kan toch niet zo zijn dat het bomenbeleid sinds een jaar toelaat dat gezonde bomen massaal gekapt mogen worden?’

Second opinion

Paardekooper wil dat alle bomen die nu op de gemeentelijke vellijsten staan aan een second opinion worden onderwerpen. ‘In afwachting van de uitkomst daarvan moet de gemeente zeer terughoudend zijn met de kap van bomen.’ Vanzelfsprekend wil GroenLinks de kap van bomen die een gevaar vormen voor de omgeving niet tegenhouden, zegt Paardekooper.

Steekproef

GroenLinks liet het onderzoek uitvoeren omdat de fractie veel signalen kreeg dat er sprake is van een forse toename van het aantal gekapte bomen. In opdracht van GroenLinks onderwierp een gediplomeerd Boomveiligheidsinspecteur 32 bomen aan een zogenaamde Visual Tree Assessment. Van de 32 bomen waren er 28 in goede of redelijke conditie, slechts vier waren in matige conditie, geen enkele was in slechte conditie.