Transitie zorgvuldige veehouderij speerpunt BPO

door Laura van den Wildenberg op 03 feb 2015, 15:10 Transitie zorgvuldige veehouderij speerpunt BPO

In 2013 zijn tijdens het Brabantberaad afspraken gemaakt om te komen tot een zorgvuldige veehouderij in 2020. De gehele keten van producent tot consument heeft daarin een rol. Doel van het speerpunt transitie zorgvuldige veehouderij (TZV) is `het optimaal toerusten van vergunningverleners, toezichthouders en handhavers die uitvoering geven aan de transitie naar deze zorgvuldige veehouderij'.

Kwaliteitsverbetering

In het Bestuurlijk Platform Omgevingsrecht (BPO) is gebleken dat er behoefte is aan uitvoeringsbeleid en ondersteunende instrumenten voor de uitvoering van werkzaamheden op VTH gebied. Daarbij is het nodig dat er wordt ingezet op kwaliteitsverbetering door kennisdeling, uitwisseling, afstemming en uniformering rond VTH. De centrale aanpak draagt bij aan het op peil krijgen en houden van de deskundigheid van de medewerkers van de gemeenten, waterschappen, provincie en omgevingsdiensten, alsmede het realiseren en onderhouden van een netwerk.

Gezamelijke voortzetting

De uitvoering van het speerpunt TZV ligt bij ambtelijke vertegenwoordigers vanuit gemeenten, waterschappen, provincie en de omgevingsdiensten. Het speerpunt kan gezien worden als een gezamenlijke voortzetting van het Implementatieteam Zorgvuldige Veehouderij, de ambtelijke MOLO-werkgroep Veehouderij en Milieu en de handhavingsamenwerking SEPH. De ODBN is projectleider van dit speerpunt.

Concrete zaken waaraan in 2015 wordt gewerkt zijn onder andere:

* Een toezichtstrategie en handreiking toezicht en handhaving BZV;

* Een handreiking voor de cooerdinatie vergunningverlening bestemmingsplan, bouwen en milieu;

* Een pilot ondernemersdossier, een instrument voor digitale informatie-uitwisseling tussen ondernemers en overheden;

* Een handreiking veehouderij en volksgezondheid;

* Een nalevingstrategie agrarische bedrijven met luchtwassers;

* Het realiseren van het netwerk voor kennisdeling, uitwisseling, afstemming en uniformering rond VTH.

Voor meer informatie neem contact op met rgiepmans@odbn.nl.