Landelijke parochiedag over kloosterspiritualiteit

Landelijke parochiedag over kloosterspiritualiteit 3-2-2015

KRO-NCRV neemt organisatie over van RKK

Leo Fijen (Hoofd RKK-zendtijd) begon de jaarlijkse Landelijke Parochiedag van 31 januari met een heuglijke mededeling: Het mediabedrijf KRO-NCRV neemt de organisatie over van RKK. De ruim 150 aanwezige parochianen begroetten de boodschap met applaus. Tijdens deze editie van de Parochiedag stond de vraag centraal of een parochie iets kan leren van de spiritualiteit die kloosters in deze tijd bij bezoekers zo populair maakt.

Beschrijving

Vanuit het Aartsbisdom Utrecht was een flink aantal parochies vertegenwoordigd op de dag, die opende met het gezamenlijk zingen van enkele psalmen. Dit gebeurde onder leiding van RKK-coryfee (en zanger-dirigent) Wilfred Kemp en franciscaan Fer van der Reijken. Kemp gaf tips hoe de psalmen op een aansprekende wijze gezongen kunnen worden en adviseerde met name om deze alternerend te zingen, zoals ook in kloosters de gewoonte is.

Leo Fijen, die voor zijn RKK-kloosterserie al vele kloosters bezocht en religieuzen sprak, interviewde vervolgens de vijf aanwezige religieuzen: de franciscanen Rob Hoogenboom (minister provinciaal) en Fer van der Reijken, de dominicanes Holkje van der Veer, zuster Rafael van de zusters trappistinnen van Koningsoord (bij Arnhem) en de claris Marianne van Haastrecht. Allen gaven ze aan dat het tijd kostte voordat ze gewend waren aan het zingen van de psalmen in hun klooster. "Het heeft bij mij een tijd geduurd voordat ik in het koorgebed `woonde'," zo zei Hoogenboom.

Traditiegetrouw werd ook nu de `parochie van het jaar' gekozen. Dit keer kwamen parochies in aanmerking die op vernieuwende wijze de spiritualiteit van het monastieke leven hebben verwerkt in de liturgie. De drie genomineerden waren de Sint-Nicolaasbasiliek in Amsterdam, waar de zogeheten `abdijliturgie' wordt gevierd; de Karmel in Boxmeer, waar kloosterlijke gastvrijheid een maatschappelijke rol speelt in de parochie en de Sint-Jacobuskerk in Den Haag. Daar nemen de Broeders van Sint Jan actief deel aan het parochieleven. Winnaar werd de Nicolaasparochie in Amsterdam, vanwege de `abdijliturgie' met kloosterachtige elementen zoals rust en stilte in de kerk en gezongen psalmen uit het abdijboek met psalmen. Antoine Bodar overhandigde de prijs, een bronzen Christoffelbeeld, aan kapelaan Schilder. Bodar noemde Amsterdam daarbij "de rooms-katholieke hoofdstad" en benadrukte hoe belangrijk het is dat kerken overdag open zijn, "juist ook in deze tijd."

`s Middags stonden twee workshoprondes op het programma over internet en sociale media, bidden, meditatie en spiritualiteit. Zr. Marianne van Haastrecht noemde haar aanwezigheid op de sociale media een "uit de hand gelopen hobby," die wel zeer zinvol is. "Een berichtje op Facebook over een bezinningsdag is veel effectiever dan flyers verspreiden." Fer van der Reijken ging in zijn workshop in op de Franciscaanse spiritualiteit. Hij cirkelde daarbij rond de drie werkwoorden danken, dienen en dragen. Van der Reijken: "Velen in Nederland hebben een kort lontje. Met danken, dienen en dragen kan elke Nederlander dan ook zijn voordeel doen."