kinderen onder de 12 jaar kunnen per 1 april alleen nog reizen met een eigen paspoort

Per 1 april 2015 moeten ook kinderen die jonger zijn dan 12 jaar een eigen paspoort hebben. Iedereen die wil reizen, heeft dan een eigen paspoort nodig. Het is dus niet meer mogelijk om kinderen op het paspoort van de ouders te laten reizen, ook niet als ze daarin bijgeschreven staan.

Vanaf de transitie (10-10-2010) heeft de Koninklijke Marechaussee (KMar) toegestaan dat Nederlanders uit Caribisch Nederland met hun kinderen naar de andere landen binnen het Caribisch gebied konden reizen zonder dat de kinderen in het bezit waren van een geldig reisdocument (paspoort of ID). Vanwege internationale verplichtingen en de Wet toelating en uitzetting BES moeten alle reizigers een geldig reisdocument bij zich hebben. Ook door de toename van de afgifte van noodpaspoorten voor reizen buiten de voormalige Antillen is besloten om het gedoogbeleid af te schaffen per 1 april 2015. Uitzondering op de wet toelating en uitzetting BES is dat Nederlanders uit Caribisch Nederland met een ID binnen Caribisch Nederland mogen reizen. Maar in de Wet identiteitskaarten BES is bepaald dat een ID alleen wordt verleend aan personen die ouder zijn dan 12 jaar. In de praktijk betekent dit dat iedereen een geldig paspoort nodig heeft per 1 april 2015, dus ook kinderen jonger dan 12 jaar.

Omdat een paspoort relatief duur is, en vanwege de huidige financiele situatie in Caribisch Nederland, hebben het ministerie van BZK, IND-CN en de KMar de handen in een geslagen en besloten dat voor die minderjarigen die tot januari 2015 twaalf jaar en jonger waren, een vrijstelling van leges voor de aanschaf van het 1e paspoort te verlenen.