Weekoverzicht Defensie-operaties

Nieuwsbericht | 03-02-2015 | 16:00

De Nederlandse F-16's die terreurorganisatie ISIS in Irak bestrijden, kwamen 36 keer in actie boven verschillende provincies van dit land. Ze zetten 27 keer wapens in. Een overzicht van Defensie-operaties in de week van 26 januari tot en met 1 februari.

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp bracht een bezoek aan het Nederlandse F-16-detachement. Hij sprak zijn respect en waardering uit voor de mensen die dit risicovolle en belangrijke werk doen in het Midden-Oosten. Generaal Middendorp reisde vervolgens door naar Qatar, vanwaar de luchtcampagne wordt aangestuurd.

In Erbil en Bagdad kwam vorige week een aantal Nederlandse instructeurs aan voor het trainen van Iraakse en Koerdische militairen.

Mali

Special Forces hielden meerdaagse patrouilles in Noord-Mali. Zij werden bijgestaan door onbemande vliegtuigjes van het type ScanEagle. Ook Apache-gevechtshelikopters voerden verkenningsvluchten uit. Chinook-transporthelikopters bevoorraadden de eenheden die in Noord-Mali op patrouille waren.

Zuid-Soedan

Nederland verlengt de deelname aan de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) met een jaar.

Archieffoto: Nederlandse marechaussees praten met een Zuid-Soedanese politieman.

Archieffoto: Nederlandse marechaussees praten met een Zuid-Soedanese politieman.

Beveiligingsteams

Een Nederlands boarding team is op het Duitse fregat FGS Luebeck om het schip te ondersteunen bij haar antipiraterij-werkzaamheden. Het schip patrouilleerde bij Somalie en bracht een havenbezoek aan Salalah in Oman.

Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden verschillende koopvaardijschepen tegen dreiging door piraterij.

Turkije

Na precies 2 jaar is er een einde gekomen aan de Nederlandse Patriot-missie in Turkije. NAVO-bondgenoot Spanje nam tijdens een ceremonie op het vliegveld Incerlik de taken over.

De missievlag wordt overgedragen.

De missievlag wordt overgedragen.

Afghanistan

In Mazar-e-Sharif adviseerden en trainden Nederlandse militairen Afghaanse eenheden om zelfstandig te opereren. Dit is een onderdeel van de NAVO-operatie Resolute Support.

Oekraine

Een team van Defensie- en politiepersoneel is in Oekraine om een kleine hoeveelheid stoffelijke resten van slachtoffers op te halen. Ook worden gesprekken gevoerd met de burgemeesters van de dorpen nabij de crash site.

Operaties binnen het Koninkrijk

Aruba

Militairen ondersteunden de Kustwacht in het Caribisch Gebied op Aruba bij de zoektocht naar een gecrasht vliegtuig. Dat stortte donderdag ten noorden van Aruba in zee.

Een van kleine wrakstukken van het toestel.

Een marinier staat klaar om een van kleine wrakstukken van het toestel uit het water te halen.

Explosieven

Explosievenruimers van Defensie kwamen 24 keer in actie voor het ruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. 2 keer betrof het een geimproviseerd explosief.

Medisch transport

Cougar-transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht werden 5 keer ingezet voor patientenvervoer van Ameland en Terschelling naar Medisch Centrum Leeuwarden.

Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee hield tijdens het Mobiel Toezicht Veiligheid op de A7 een 23-jarige Irakees aan. Marechaussees controleerden passagiers van een internationale bus. De man was alleen in het bezit van een Brits rijbewijs. Contact met Groot-Brittannie wees uit dat hij nog een gevangenisstraf van 10 jaar moest uitzitten. Hij is aangehouden en wordt uitgeleverd. Het Mobiel Toezicht Veiligheid gebeurt onder gezag van het ministerie van Veiligheid en Justitie.