Succesvolle themabijeenkomst asbest

door Laura van den Wildenberg op 03 feb 2015, 16:32 Succesvolle themabijeenkomst asbest

Op donderdag 29 januari waren meer dan 30 gemeentelijke bouwplantoetsers en bouwinspecteurs aanwezig bij een themabijeenkomst over asbest. Collega's van de ODBN en een gastspreker van Search gaven informatie over de ontwikkelingen in de asbestregelgeving en over bouwactiviteiten in relatie tot asbest. Vrijwel alle deelnemers van de ODBN waren vertegenwoordigd. Mooi, want tijdens de bijeenkomst was er ook ruimte om te netwerken en kennis met elkaar te delen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het voorkomen van overtredingen is belangrijker dan overtredingen op te sporen en aan te pakken. Dit begint met de onderkenning dat asbest aanwezig kan zijn om vervolgens goede informatie te kunnen geven. Bouwplantoetsers en bouwinspecteurs zijn vaak de eerste gemeentelijke collega's die bouwplannen van burgers en bedrijven onder ogen krijgen. Juist dan is het belangrijk dat de mogelijke aanwezigheid van asbest wordt onderkend.

Asbest herkennen

Asbest is veel gebruikt. Het zit op de meest onverwachte plekken. Niet alleen in golfplaten. Denk ook aan vloerbedekking, dakbeschot, kachels, meterkasten en afdichtingskit. Een film liet ons inzien dat een onschuldig ogende activiteit, zoals het aanleggen van een extra kabeltje in een ouder gebouw, al tot groot risico kan leiden voor de werklui en voor de gebruikers. Om de herkenning van asbest te verbeteren waren door Search een groot aantal kleine potjes met asbest als voorbeeld meegebracht.

Vragen?

Neem dan contact op met Geert-Jan van der Meijden.