Rijkswaterstaat en gemeente Stichtse Vecht tegelijk in Breukelen aan de slag

03-02-2015 | Rijkswaterstaat Midden-Nederland | persbericht

Rijkswaterstaat vervangt deze zomer de Breukelerbrug. De gemeente Stichtse Vecht sluit daarbij aan door de aansluitende wegen en fietspaden aan de oost- en westzijde van de brug te vernieuwen. Net als bij de Loenerslootsebrug levert het koppelen van twee projecten voor de omgeving voordeel op. Samen maken we de entree van Breukelen veiliger door de brug en weg een andere indeling te geven. En door de werkzaamheden in dezelfde periode uit te voeren, duurt de totale hinder zo kort mogelijk.

De Breukelerbrug

De Breukelerbrug

De oude Breukelerbrug stamt uit 1957 en is aan vervanging toe. Daarom vervangt Rijkswaterstaat deze zomer de oude Breukelerbrug voor een nieuwe. De nieuwe Breukelerbrug lijkt in veel opzichten op de oude, maar is wel breder dan zijn voorganger. Dit maakt het mogelijk ook andere verbeteringen door te voeren. Op verzoek van gemeente Stichtse Vecht krijgt de brug een andere wegindeling. Aan de noordzijde van de brug wordt een breed fietspad voor twee richtingen gemaakt en aan de zuidzijde komt een voetpad. Er is nog een verschil met de oude brug. De nieuwe brug komt hoger te liggen zodat ook hogere containerschepen onder de brug door kunnen. Dit is een belangrijke verbetering voor de scheepvaart en vermindert de hoeveelheid vrachtverkeer op de weg. Na de werkzaamheden kan de brug weer 80 jaar mee.

De aansluitende wegen

Gemeente Stichtse Vecht vernieuwt de wegen en fietspaden vanaf de brug tot beide rotondes. Gelijktijdig wordt groot onderhoud aan de weg uitgevoerd. De asfaltconstructie wordt helemaal verwijderd en daarna opnieuw opgebouwd. Aan de noordzijde van de weg wordt (gedeeltelijk) een breder fietspad voor twee richtingen gerealiseerd zodat dit goed aansluit op de indeling van de nieuwe brug.

KARGO

De renovatie van de Breukelerbrug is onderdeel van het project KARGO (Kunstwerken Amsterdam-Rijnkanaal Groot Onderhoud). Binnen dit project renoveert Rijkswaterstaat acht stalen bruggen.