Onderwijsdelegatie bezoekt Barbados

Elf vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen op Sint Eustatius en Saba en van RCN/OCW bezochten op 29 en 30 januari Barbados, om zich diepgaander te orienteren op de structuur en werking van het examensysteem van de Caribbean Examinations Council (CXC). Onderdeel van de transitie naar het Engels als instructietaal vormt de overstap naar de CXC examenstructuur, die onder meer waarborgt dat leerlingen op Sint Eustatius en Saba in het Engels hun examens kunnen afleggen.

De Caribbean Examination Council had een programma samengesteld dat inging op alle vragen die de bezoekers hadden over diverse aspecten van het systeem, zoals de organisatie en werking van de examinering, de relatie tussen de centrale CXC examens en de schoolexamens, normering, de samenstelling van vakkenpakketten en nog veel meer. Daarnaast kreeg de delegatie een uitleg over de werking van het systeem, gerelateerd aan de verschillende opleidingssprogramma's zoals CPEA (Caribbean Primary Assessment), CCSLC (Caribbean Certificate of Secondary Level Competence), CSEC (Caribbean Secondary Education Certificate en CVQ (Caribbean Vocational Qualification. De delegatieleden waren allemaal onder de indruk van de kwaliteit en de mogelijkheden van de onderwijsprogramma's en de examensystematiek.

Onderdeel van het programma was een bezoek aan de St. Michael School, die op succesvolle wijze met het CXC systeem (CCSLC en CSEC) werkt. De delegatieleden konden ook enkele lessen bijwonen en waren onder de indruk van de betrokkenheid van de docenten en de interesse en motivatie van de leerlingen om te leren. Door middel van een gesprek met de directeur en een aantal van haar unitleiders, verkregen de delegatieleden een schat van informatie en best practices over de praktische toepassing van het systeem in het dagelijkse onderwijs. Tijdens dit bezoek is meteen ook de grondslag gelegd voor een uitwisselingsprogramma tussen de St. Michael School en resp. de Gwendoline van Putten School (Sint Eustatius) en de Saba Comprehensive School.

De delegatie bestond uit de directeuren en andere vertegenwoordigers van respectievelijk de Gwendoline van Putten School en de Saba Comprehensive School, twee bestuursleden van de Gwendoline van Puttenschool, de transitiecooerdinator van de transitie naar het Engels als instructietaal op Sint Eustatius, de docentcoach Voortgezet Onderwijs op de bovenwinden en drie medewerkers van RCN/OCW.

De delegatie kijkt terug op een druk maar zeer informatief en leerzaam programma. De bereidwilligheid van alle sprekers om informatie uit te wisselen en de bijzonder gastvrije ontvangst door het Caribbean Examination Council hebben bijgedragen aan een bijzonder succesvol bezoek.

EINDE BERICHT

Fotobijschrift: De delegatie voor het nieuwe gebouw van de Caribbean Examination Council in Bridgetown, Barbados.