Generaal Middendorp bij kleine missies in Midden-Oosten

Nieuwsbericht | 03-02-2015 | 11:59 - Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp heeft een 2-daags werkbezoek gebracht aan het Midden-Oosten. Nederlandse militairen werken daar in 3 internationale missies: UNTSO, UNDOF en USSC.

"Onze militairen werkzaam op deze belangrijke posten in het Midden-Oosten leveren ondanks de moeilijke omstandigheden een substantiele bijdrage aan stabiliteit in deze zeer onrustige regio in de wereld. De artilleriebeschieting die we waarnamen bij een observatiepost, toonde die onrust direct aan", aldus Middendorp.

Observatieposten

Nederland levert al langere tijd een bijdrage aan de United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO), de UN Disengagement Observer Force (UNDOF) en de US Security Coordinator for Israel and the Palestinian Authority (USSC). Door de burgeroorlog in Syrie zijn bijna alle observatieposten aan de Syrische kant van de grens met Israel tijdelijk teruggetrokken naar de Israelische zijde.

Generaal Middendorp sprak met het Nederlandse personeel om een beeld te krijgen van leef- en werkomstandigheden en de ontwikkelingen rondom de missies. Ook ontmoette hij de internationale commandanten van de missies. Allen spraken lovende woorden over de kwaliteit van de Nederlandse militairen.

UNTSO

UNTSO ziet sinds 1948 toe op naleving van de bestandsafspraken langs de Israelisch-Arabische bestandslijnen. De VN-eenheden observeren de bestandslijnen. In Libanon doet de UN Interim Force in Lebanon (UNIFIL) dat en op de Golan-hoogvlakte de UN Disengagement Observer Force (UNDOF). De Nederlandse militaire bijdrage aan de UNTSO bestaat uit 12 officieren voor verschillende waarnemingsgroepen. Momenteel werken 4 militairen in Libanon, 6 militairen op de Golan-hoogvlakte en 2 militairen in Jeruzalem op het hoofdkwartier van de UNTSO. Nederland draagt al sinds 1956 bij aan deze missie.

UNDOF

De UNDOF ziet sinds 1974 toe op het staakt-het-vuren tussen Israel en Syrie. Het is een belangrijke missie voor de regionale stabiliteit in het Midden-Oosten. De VN-missie had waarnemingsposten aan zowel de Syrische als aan de Israelische kant van de grens en in Damascus. Na stevige gevechten in augustus en september vorig jaar, waarbij het geweld zich ook tegen de VN-blauwhelmen richtte, zijn de meeste posities aan Syrische zijde losgelaten. De Nederlandse bijdrage bestaat sinds eind september 2013 uit 2 staffunctionarissen: een officier is chief liaison officer en de tweede liaison officer Israel.

USSC

De USSC is sinds 2005 een Amerikaanse bijdrage aan de Roadmap for Peace: de opbouw en professionalisering van Palestinian Authority Security Forces (PASF). Die zijn een noodzakelijke voorwaarde voor oprichting van een Palestijnse staat. Het is een internationale missie, bestaande uit Amerikaanse, Britse, Canadese, Duitse, Nederlandse en Turkse detachementen. De Britten vormen, met 2 Nederlandse officieren, het British Support Team, ook wel USSC-Ramallah, en richten zich op training op de West Bank en in Jordanie. Op het hoofdkwartier USSC in Jeruzalem werken 3 militairen.

Zie ook

* Missies in buitenland

Hoort bij

* Koninklijke Landmacht

* Koninklijke Marechaussee