Innovatieproject Hogeschool Rotterdam krijgt vervolg

Gepubliceerd op: 4 februari 2015 | Gewijzigd op: 4 februari 2015

Derde- en vierdejaars studenten van de Hogeschool Rotterdam (HRO) starten op 16 februari 2015 met een nieuwe serie van het HRO/NOVU-project.

De nieuwe serie is een vervolg van het succesvolle HRO/NOVU-project 2014-2015, dat op 21 januari feestelijk is afgesloten met zeven eindpresentaties. 'De Twirl' (een haspel voor oortelefoons) van uitvinder Victor van den Hoog kwam als winnaar uit de bus. De studenten die het ondernemingsplan voor 'De Twirl' realiseerden ontvingen hiervoor een wisselbeker.

In 2014 schreven een groot aantal studenten zich in voor dit project, maar kon niet iedereen direct deelnemen. Door de grote animo van vorig jaar besloot HRO het project opnieuw aan te bieden.

Ervaring opdoen met ondernemen

De Minor Business & Innovation van de HRO biedt het project aan aan studenten. Voor deze minor zocht de HRO een methode om studenten op een realistische manier het ondernemen te laten ervaren.

In een samenwerking met de Nederlandse Orde Voor Uitvinders (NOVU) vond de HRO een methode. De NOVU selecteert hiervoor (potentiele) startende bedrijven met een goed product of dienst en koppelt deze aan studenten. De intentie van dit project is dat innovatie in Nederland een boost krijgt.

Octrooicentrum Nederland

De studenten stellen aan het einde van het project een ondernemingsplan op dat ook duidelijkheid moet geven over mogelijke beschermingsvormen. De studenten leren zich te verdiepen in het Intellectuele Eigendom en de opgedane kennis meteen toe te passen. De ondernemer/uitvinder heeft zo een betere inschatting van zijn kansen op dit gebied.

Octrooicentrum Nederland, onderdeel van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), begeleidt de studenten hierbij. Zo krijgen zij de octrooikennis (en andere IE-rechten zoals auteursrecht en merkenrecht) op een verantwoorde manier in het ondernemingsplan. Octrooicentrum Nederland zit ook in de commissie van deskundigen die de plannen beoordeelt. RVO.nl en het Octrooicentrum voeren hun activiteiten uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.