Uitspraak Raad van State over baggerdepot geeft duidelijkheid over h..


De uitspraak van de Raad van State van woensdag over de verleende omgevingsvergunning voor een baggerdepot in de Eempolder en over het eerdere besluit van de gemeente Baarn om niet handhavend op te treden tegen de aanleg en ingebruikname daarvan, heeft juridische duidelijkheid gegeven over de
handhaving van het Besluit bodemkwaliteit.

In zijn uitspraak laat de Raad van State overeind dat de gemeente de omgevingvergunning terecht heeft verleend. Alleen op het punt van een verzoek tot handhaving heeft de Raad van State een ander standpunt ingenomen dan de eerdere rechterlijke uitspraak die de gemeente in het gelijk stelde.
Die uitspraak draaide onder meer om hoe ruim het wettelijke begrip `aan de watergang grenzend perceel' uit het Besluit bodemkwaliteit moet worden opgevat. Over de exacte juridische reikwijdte van dit begrip bestond namelijk nog geen jurisprudentie.

De Raad van State heeft nu duidelijkheid gegeven over de interpretatie van dit begrip. De uitspraak laat de omgevingsvergunning intact en draagt het college op om in een nieuw besluit over de handhaving te onderzoeken in hoeverre overige nuttige toepassingen mogelijk zijn voor baggeropslag, in
het licht van de duidelijkheid die de uitspraak heeft gegeven, en op basis daarvan handhavend op te treden wanneer dit nodig is.