Buurtbemiddeling ook in 2014 weer een succesvol mi


Buurtbemiddeling ook in 2014 weer een succesvol middel gebleken om burenruzies in Halderberge op te lossen

Ook in 2014 is buurtbemiddeling in de gemeente Halderberge met succes ingezet. In 87% van de gevallen slagen inwoners erin een conflict met hun buren onder begeleiding van getrainde vrijwilligers onderling op te lossen.

Buurtbemiddeling Halderberge in 2014

In 2014 zijn in Halderberge 67 zaken aangemeld voor buurtbemiddeling. In 35 gevallen via Bernardus Wonen, 10 via de gemeente en 5 door de politie. Ook riepen steeds meer inwoners zelf de hulp van buurtbemiddeling in, in 2014 waren dit er 17. Dit laatste is een goede ontwikkeling. Doordat
mensen zelf de verantwoordelijkheid voor het herstellen van het contact met de buren nemen, is de kans van slagen immers vele malen groter.
Van de 67 zaken speelden 55 zich af in Oudenbosch, 5 in Oud Gastel, 5 in Hoeven en 2 in Stampersgat. Van de 52 afgeronde zaken is in 45 gevallen door middel van buurtbemiddeling het conflict opgelost. Dit slagingspercentage van 87% ligt ruim boven het landelijk gemiddelde van 69%.

Steeds meer gemeenten kiezen voor buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling Halderberge is in 2010 gestart op initiatief van de gemeente Halderberge, Bernardus Wonen en politieteam Mark en Dintel. Steeds meer gemeenten zetten buurtbemiddeling als middel in om burenconflicten op te lossen: van 77 gemeenten in 2007 naar 208 gemeenten in 2014. Uit de
jaarlijkse benchmark van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) blijkt dat buurtbemiddeling werkt: landelijk gezien werd in 2013 dankzij de inzet van zo'n 2.200 vrijwillige buurtbemiddelaars gemiddeld 69% van de zaken opgelost.

Eigen kracht bewoners

Buurtbemiddeling maakt gebruik van de eigen kracht van mensen. Iedereen heeft immers zelf een verantwoordelijkheid als het gaat om het hebben van een prettige leefomgeving. Ook het tijdig met elkaar in gesprek gaan als men overlast ervaart valt hieronder. Komen bewoners er zelfstandig niet
uit, dan kunnen ze onder de deskundige begeleiding van twee vrijwillige buurtbemiddelaars uit de gemeente met elkaar in gesprek gaan om hun probleem oplossen. Ze hoeven hiervoor dus geen beroep meer te doen op de politie, de woningcorporatie of de gemeente.

Buurtbemiddelaars gezocht

Op dit moment zijn in Halderberge bijna 20 vrijwilligers actief als buurtbemiddelaar. Gezien de toename van het aantal zaken zijn meer vrijwilligers uit Halderberge nodig. Geinteresseerden kunnen zich opgeven door te mailen naar buurtbemiddeling@halderberge.nl.