Compensatie eigen risico (Cer) zorgkosten vervalt; mogelijkheid tot ..


Het kabinet heeft de regeling Compensatie eigen risico (Cer) met ingang van dit jaar afgeschaft. Deze regeling was voor mensen met hoge zorgkosten die het volledige eigen risico van de zorgverzekering moesten betalen.

Gemeente hebben de mogelijkheid om met -minder geld- mensen te compenseren. Daarom is er voor gekozen om 65 plussers, chronisch zieken en gehandicapten met een laag inkomen tegemoet te komen. De gemeenten Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Lingewaal, Molenwaard of
Zederik hebben RSDAV de opdracht gegeven om een eenmalige regeling uit te voeren.

Gemeenten komen mensen met een laag inkomen tegemoet

Als u aan de voorwaarden voldoet, dan kunt u over 2014 een eenmalige bijdrage als compensatie voor het afschaffen van de Cer aanvragen bij de Regionale Sociale Dienst en Kredietbank Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden (RSD AV). De hoogte van de compensatie bedraagt EUR 99,-.

Wat zijn de voorwaarden voor de tegemoetkoming?

Om in aanmerking te komen voor deze vergoeding:

- moet u inwoner zijn van de gemeente Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Lingewaal, Molenwaard of Zederik

- en mag uw inkomen niet hoger zijn dan 110 procent van de voor u geldende bijstandsnorm

- en mag uw vermogen niet hoger zijn dan het vrijgestelde vermogen.



Daarnaast moet u voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

- u bent 65 jaar of ouder

- u bent gehandicapt

- u heeft een chronische ziekte

- u heeft een kind onder de 18 jaar met een handicap of een chronische ziekte



Hoe vraagt u de tegemoetkoming aan?

- U kunt de tegemoetkoming aanvragen via de website van de RSD. Gaat u naar www.rsdav.nl of via telefoonnummer 0183 650 200 U kunt uw aanvraag indienen tot 1 april 2015.

- Als u in 2014 bij RSD AV een uitbetaling hebt ontvangen van de Regeling Fonds Buitengewone Uitgaven (RFBU), dan wordt de tegemoetkoming automatisch uitbetaald. U ontvangt begin februari van de RSD AV een brief.

Deze regeling heeft nog betrekking op de afschaffing van de CER in 2014.

Vanaf 2015 wordt ook de algemene tegemoetkoming Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) afgeschaft. De gemeenten in de regio Alblasserwaard Vijfheerenlanden gaan een Financiele maatwerkvoorziening 2015 ontwikkelen waarin zowel Cer- als Wtcg-middelen worden betrokken. Op dit
moment is nog niet bekend hoe de gemeentelijke regeling eruit zal zien vanaf 2015.

Bij vragen kunt u een mail sturen naar: info@rsdaov.nl of contact opnemen met het Klant Contact Centrum van de RSD AV op telefoonnummer 0183 - 650 200.