Sterrenkok Fred Mustert opent pop-up restaurant bij Van Nelle Fabriek

Rotterdam, woensdag 21 januari 2015 - Bij kunst van hoog niveau hoort ook eten op het hoogste niveau. En dus opent sterrenkok Fred Mustert tijdens Art Rotterdam (5 t/m 8 februari) een pop-up restaurant bij de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

In het Schiegebouw op het terrein van de fabriek die prijkt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO wordt tijdens de kunstbeurs een tijdelijk restaurant ingericht dat plaats biedt aan zo'n 80 gasten. Het experiment is een antwoord op de verdergaande internationalisering van dit event. De 15e editie van Art Rotterdam in 2014 bracht meer dan 21.000 bezoekers op de been en trok ruim 100 galeriehouders, waarvan meer dan de helft uit het buitenland, naar de Van Nelle Fabriek. Ook kunstliefhebbers hebben stevige culinaire wensen, en daar spelen Fred en zijn brigade graag op in.

Ander tempo

Voor lunch en diner hebben ze 3- en 4-gangen menu's samengesteld die in kwaliteit niet onderdoen voor het gebodene in het met twee Michelinsterren bekroonde Restaurant Fred aan de Honingerdijk in Rotterdam. Fred Mustert: "De grote uitdaging voor ons is om in een compleet andere omgeving toch een topprestatie te leveren. Normaal komen de gasten om zich een hele avond lang te laten verwennen met een menu van zeven of acht gangen. Het pop-up restaurant vereist een ander tempo, maar zonder dat we er gooi- en smijtwerk van gaan maken." Het vaste restaurant neemt tijdens de beurs minder reserveringen aan, zodat Fred en een groot deel van zijn vaste bezetting zich volledig op het Art Rotterdam restaurant kunnen richten.

Oog voor vormgeving

De gelauwerde chef kijkt reikhalzend uit naar zijn tijdelijke werkplek, ook omdat hij zelf een kunstliefhebber is. Vooral de beeldende kunsten boeien hem. "Daar ligt een duidelijke parallel met ons vak. Ook wij zijn bezig met vormgeving, bij het dresseren van een bord bijvoorbeeld. En doorlopend zoeken we naar bijzondere vormen. Bijvoorbeeld omdat je een bepaald gerecht in de vorm van een kegeltje wilt opdienen. Daarvoor maken we hier in eigen huis speciale mallen. Wij zijn soms ook beeldhouwers, d'r liggen hier inmiddels meer dan veertig mallen."

Eigentijds erfgoed

De Van Nelle Fabriek is om meerdere redenen verheugd met de komst van het restaurant. Directeur Events Henk van Maanen: "Je wilt je bezoekers het beste van het beste bieden, en dan is een sterrenrestaurant het hoogst haalbare. En het onderstreept nog eens dat een werelderfgoed geen ingeslapen iets is, maar dat daar ook gave en zeer eigentijdse dingen kunnen plaatsvinden, zoals een pop-up restaurant."