Jonge Groninger vraagt zich af: "Waarom doen we zo moeilijk over moestuinieren?"

Jonge Groninger vraagt zich af: "Waarom doen we zo moeilijk over moestuinieren?"

Den Andel, 20 januari 2015 - Vanaf 5 februari as. is het boek 'De Makkelijke Moestuin' van Jelle Medema verkrijgbaar in de boekhandel. Daarin laat Jelle zien dat eten uit eigen tuin voor iedereen haalbaar is, zelfs als je denkt daar geen tijd of ruimte voor te hebben. Succesvol eigen groentes verbouwen kan namelijk bijna overal: op een kleine oppervlakte, met heel weinig inspanning en zonder moeilijk gedoe. Op een heldere en aanstekelijke manier omschrijft het boek hoe je door middel van een eenvoudig stappenplan zelf een Makkelijke Moestuin kan maken en onderhouden.

Een moestuin hoeft niet moeilijk en ingewikkeld te zijn.

"Het probleem met moestuinen is dat er veel te moeilijk over gedacht wordt." stelt de 21-jarige Jelle Medema, auteur en vormgever van het boek 'De Makkelijke Moestuin'. "Veel mensen willen wel een moestuin maar denken dat dat voor hen niet haalbaar is. Of ze beginnen ermee en houden er vanwege het vele werk al snel weer mee op. Terwijl het toch zo eenvoudig is: moestuinieren is je planten geven wat ze nodig hebben. Met mijn systeem doe je dat, niets meer en niets minder. Daardoor kost het onderhoud van je moestuin je hooguit vijf minuutjes per dag. Ik wil dan ook voor eens en voor altijd een einde maken aan al het ingewikkelde gedoe rondom moestuinieren. Aan het idee dat een moestuin alleen is weggelegd voor mensen met zin in hard werken, veel tijd, een grote lap grond, verstand van tuinieren en een eindeloos arsenaal aan tuinproducten. Want dat is echt niet zo. Iedereen - van de prilste beginner tot de meest doorgewinterde tuinder - kan bij huis een moestuin maken die alleen maar leuk is; met prachtige planten, een overvloedige oogst van verse groentes en met talloze bijtjes en vlindertjes die erop af komen. In mijn boek laat ik je zien hoe je dat op de slimste en makkelijkste manier doet."

Het boek 'de Makkelijke Moestuin' is volgens Jelle dan ook het 'ultieme Makkelijke Moestuinboek'. Aan de hand van talloze illustraties en foto's laat hij zien hoe je in een paar uur tijd een moestuin opzet en meteen kan beginnen met zaaien en planten. Verder staat het boek vol toepassingen en wordt in detail uitgelegd hoe Jelle zijn favoriete selectie groentes verbouwt. Een losse scheur- en vochtbestendige zaaikalender wordt meegeleverd.

"Ik ben super enthousiast!' zegt Jelle, "Dat komt vooral omdat door dit boek de komende tijd een heleboel nieuwe moestuintjes gestart zullen worden. Want door dit boek wil je niet alleen een moestuin, je gaat het ook daadwerkelijk doen. Binnenkort stappen dus nog meer mensen hun eigen tuin in om hun zelfgekweekte groentes voor de maaltijd te plukken. En dat is precies wat ik wil bereiken!"

Over de Makkelijke Moestuin

Het grote verschil met een normale moestuin is het gebruik van moestuinbakken die worden gevuld met een ideale aardemix waar alle planten het goed op doen. Een raster verdeelt de bak in vierkante vakken van 30 x 30 cm. Door te zaaien, planten en oogsten op de Makkelijke Moestuin-manier gebruik je minder zaad, water en meststoffen en hoef je niet te dunnen. Omdat je ook nog eens nauwelijks last van onkruid hebt is het onderhoud minimaal, terwijl de opbrengst groter is. Dat veel mensen door Jelles systeem geinspireerd zijn blijkt wel uit het grote aantal Makkelijke Moestuintjes in Nederland en Belgie. Thuis, maar ook op scholen en in bejaardenhuizen en instellingen. Logisch, want op deze manier kan iedereen zelf groentes kweken!

Over het boek

"De Makkelijke Moestuin", Jelle Medema en Saskia Naber, 296 pagina's, hardcover met losse zaaikalender / full color, ISBN/EAN : 978 90 814318 6 6, een uitgave van Natuurlijk Zien, Den Andel.

Noot voor redactie,