LTO Nederland pleit voor bredere discussie over Natuurambitie Grote Wateren 2050

Een uitnodiging voor verdere discussie, dat is de eerste reactie van LTO Nederland op de Natuurambitie Grote Wateren 20150 die de Staatssecretaris deze week publiceerde. Vooral de plannen met betrekking tot de kustwateren en de verzilting die dat met zich meebrengt, vragen om verdere discussie en afweging van belangen, vindt LTO Nederland. De organisatie ziet deze Natuurambitie vooral als bouwsteen voor natuurbeleid in de verre toekomst en in die zin als verfrissend.

,,Wij vinden dat de Natuurambitie Grote Wateren 2050 vol staat met grote en meeslepende visies. Dat is verfrissend, maar we missen de discussie en afweging van belangen", zegt Siem Jan Schenk. Schenk is als bestuurder verantwoordelijk voor de Ruimtelijke Ordening en water. ,,We vragen ons af hoe deze visie zich verhoudt tot de Natuurvisie die de Staatssecretaris vorig jaar publiceerde. Daarin staat uitdrukkelijk dat natuur midden in de samenleving behoort. Dat vinden we in deze Natuurambitie nog niet terug. We gaan er dan ook vanuit dat deze nota een bouwsteen is voor toekomstig natuurbeleid en beschouwen het als uitnodiging tot verdere discussie."

Op een punt is volgens LTO Nederland zeker verdere discussie nodig: de plannen om de zee, en dus het zoute water, meer ruimte te geven. ,,De kustplannen die nu voorliggen, zoals het doorprikken van de dammen bij het Veerse Meer, brengen de hoeveelheid zoet water in gevaar", aldus Schenk. Hij benadrukt dat de gevolgen voor de agrarische sector, maar ook voor de burgers die achter de dijken wonen groot zijn. ,,Het gaat hier om waardevolle landbouwgebieden die in gevaar komen, omdat de verzilting van het water op de loer ligt", zegt Schenk. ,,Ik vraag me ernstig af wat deze plannen betekenen voor de inmiddels toegezegde stresstest die moet uitwijzen of het hoofdwatersysteem bestand is tegen dergelijke maatregelen. Vorig jaar al is door onze provinciaal voorzitters kritisch op deze plannen gereageerd en is geconstateerd dat ze niet sporen met de Deltabeslissingen. Ik ga daar graag met de Staatssecretaris en andere partijen over in gesprek. Eigenlijk hadden we al eerder een uitnodiging verwacht."

05 februari 2015

BRON: Mirjam Schreuders