Werkgeversboegbeeld 100.000 banen: wees voorzichtig met SW-bedrijven

Werkgeversboegbeeld 100.000 banen: wees voorzichtig met SW-bedrijven

Aart van der Gaag, het werkgeversboegbeeld van het 100.000 banenplan, roept gemeenten op voorzichtig te zijn met hun Sociale Werkplaatsbedrijven en een zorgvuldige afweging te maken over de toekomst ervan. De 'sociale werkplaatsen' zijn nodig om het banenplan voor mensen met een arbeidsbeperking tot een succes te maken.

Met de komst van de participatiewet verandert er veel, ook wat betreft de positie van de SW-bedrijven. Veel gemeenten moeten nu beslissen of en hoe ze de rol zien van de SW-bedrijven in de nieuwe situatie. In diverse gemeenten dreigt de SW-voorziening gestopt te worden zonder dat helder is wat daar voor in de plaats komt.

De sociale werkplaatsen vormen echter wel een belangrijke partner bij de invulling van het 100.000 banenplan. Deze 100.000 banen moeten in 2026 gerealiseerd zijn voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat is een ambitieuze doelstelling, die waargemaakt kan worden als er ruimte komt voor alle partijen, zowel private als publieke intermediairs, om hierin een goede rol te kunnen spelen. Veel werkgevers willen immers wel, maar het aanbod aan inzetbare mensen is vaak een knelpunt en bemiddeling daarom van groot belang. Naast de private partijen, zijn de SW-bedrijven hier ook ervaren in. Bijvoorbeeld via detacheringen.

De SW-bedrijven kunnen daarom dus een van de partners gaan worden van lokale werkgevers en overheden (die ook nog eens 25.000 banen voor hun rekening nemen) voor de invulling van de participatiewet. Een goed functionerende SW in de regio is daarmee van belang. 'Kijk goed naar de benodigde infrastructuur', is de oproep van Aart van der Gaag.