Hanke Bruins Slot: Betere aanpak malafide zorgbureaus

05/02/2015

Hanke Bruins Slot: Betere aanpak malafide zorgbureaus

Er moet meer gedaan worden om frauduleuze zorgbureaus aan te pakken, die zorggeld van clienten aftroggelen. Dat heeft CDA-kamerlid Hanke Bruins Slot bepleit in een debat met de minister en staatssecretaris van VWS over fraude in de zorg. "Fraude in de zorg is de bijl aan het vertrouwen van mensen in de zorg. Iedereen in Nederland betaalt veel premie aan de zorg, daarom moet fraude hard worden aangepakt."

Bijzondere aandacht moet er komen voor de aanpak van malafide zorgbureaus, die PGB-geld van clienten innen, en daarvoor niet of nauwelijks zorg leveren. Bruins Slot: "Het is schrijnend dat tweederde van de fraudegevallen lijkt te zijn gepleegd door malafide zorgbureaus. De clienten van deze zorgbureaus zijn vaak kwetsbare personen, niet zelden analfabeet. De malafide zorgbureaus zorgen ervoor dat clienten voor hun geld en soms zelfs voor hun woning compleet afhankelijk van hen zijn, en isoleren hen van hun familie en kennissen. Een verschrikkelijke werkwijze, die een hardere aanpak vereist. Het CDA wil daarom dat malafide zorgbureaus het werken onmogelijk gemaakt wordt. De staatssecretaris moet dit nu echt oppakken.

De CDA'ster vroeg ook aandacht voor het feit dat het voor zorgverzekeraars helemaal niet lonend is om fraude te bestrijden. Het kost ze veel meer geld dan dat het oplevert. Bruins Slot: "Wat ons betreft zit daar dus een verkeerde prikkel achter. Dat moet de minister veranderen."