Kunstwerk verbeeldt Romeins fort in Bunnik

Datum: 05 februari 2015

Gedeputeerde Mariette Pennarts van Utrecht heeft dinsdag in Vechten in onze gemeente de eerste steen gelegd voor een kunstwerk dat het vroegere Romeinse fort op die locatie verbeeldt. Bezoekers kunnen straks in die visualisatie van het vroegere Castellum Fectio rondlopen en een indruk krijgen van het leven in en rond een Romeins fort.

Het Castellum Fectio behoorde tot de Romeinse Limes, de grens van het Romeinse rijk in Noord-Europa. De Romeinen bouwden naast het huidige fort Vechten, een onderdeel van de Hollandse Waterlinie, in een periode van 300 jaar verschillende forten. Het terrein van het vroegere castellum en het dorp behoort tot de rijkste vindplaatsen van Romeinse resten van Noordwest-Europa. Naast aardewerk en sieraden zijn er onder andere scheepswrakken uit de bodem gehaald.

Een betonnen plint in het kunstwerk geeft straks de omtrek van het vroegere castellum aan. Langs wandelpaden verrijzen torens en wanden van metaal, hout en glas. De Limeswegen, het dorp dat rond het vroegere castellum lag en de Romeinse Rijn worden op andere manieren verbeeld. Het kunstwerk kost ongeveer 1 miljoen euro en moet begin deze zomer klaar zijn.