Flitsmacht: het snelle NAVO-antwoord op bedreigingen

Nieuwsbericht | 05-02-2015 | 16:29

Duitsland, Nederland en Noorwegen zijn klaar om invulling te geven aan het Readiness Action Plan (RAP) van de NAVO. Sinds 1 januari leveren de 3 landen gevechtskracht voor zowel voor de NATO Response Force (NRF) als voor de Very High Readiness Joint Task Force, kortweg flitsmacht.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert bij de NAVO-vergadering in Brussel.

Dat vertelde minister Jeanine Hennis-Plasschaert vanmiddag in Brussel, waar ze met NAVO-partners sprak over het actieplan. "Een interim-flitsmacht stelt de NAVO in staat om snel, flexibel en beslissend te reageren op bedreigingen op de flanken van het bondgenootschappelijk grondgebied. We testen de komende maanden hoeveel tijd nodig is om eenheden op een bepaalde plek te krijgen. De huidige veiligheidssituatie vraagt om snelle inzetbaarheid van onze strijdkrachten." De voorhoede van de flitsmacht moet binnen 48 uur inzetbaar zijn.

Stapsgewijze uitvoering

In aanloop naar de NAVO-top in Warschau volgend jaar, wordt het actieplan stapsgewijs uitgevoerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om geruststellende maatregelen voor de oostelijke bondgenoten. Nederland draagt daaraan in 2015, net als vorig jaar, via oefeningen bij in het oostelijk deel van het verdragsgebied. Nederland stelt dit jaar ook tankvliegtuigen ter beschikking om de AWACS-toestellen, ingezet voor Baltic Air Policing, in de lucht bij te tanken.

Flitsmacht

De flitsmacht bestaat uit maritieme, land- en luchtmachteenheden, inclusief special forces. In Brussel lag de focus op de landcomponent: een (multinationale) brigade van enkele duizenden militairen. De flitsmacht heeft - als die volledig operationeel is - een reactietijd van 5-7 dagen. Binnen deze flitsmacht is er 1 bataljon (600-800 man) dat zelfs binnen 48 uur gereed is voor inzet. Eenheden maken 3 jaar deel uit van de flitsmacht. Het eerste voor voorbereiding, dan voor inzetgereedheid en het laatste jaar voor inzet.

Duitsland, Nederland en Noorwegen leveren niet alleen op zeer korte termijn de interim-flitsmachtcapaciteit maar ook de mogelijkheid om het concept te testen. Nederland levert zo'n 200 militairen afkomstig van het Duits-Nederlandse legerkorps en 11 Luchtmobiele Brigade.

De inzetbaar houden de 3 landen op peil via onder meer een gezamenlijke oefening in Duitsland en Polen. Het is de eerste test om te kijken hoe snel de flitsmacht, die mogelijk volgend jaar operationeel is, kan oprukken.

Niet alleen de NAVO flitsmacht krijgt een impuls, dat geldt ook de NAVO Response Force. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van het NAVO-bondgenootschap liet weten die te willen vergroten van 13.000 naar 30.000 militairen.