Oud-directeur Rijksakademie Janwillem Schrofer wordt HKU fellow

HKU Persbericht

5 februari 2015

Oud-directeur Rijksakademie Janwillem Schrofer wordt HKU fellow

Voormalig Rijksakademie-directeur Janwillem Schrofer verbindt zich de komende drie jaar als fellow aan HKU. HKU werkt sinds enkele jaren met zogenaamde fellows die zich vanuit hun rijke expertise inzetten voor creatief en innovatief denken over de uitdagingen van de 21ste eeuw en de oplossingen die daarvoor nodig zijn.

Janwillem Schrofer

Janwillem Schrofer was directeur van de Rijksakademie in Amsterdam (1982-2010). Onder zijn leiding veranderde de Rijksakademie van beeldende kunsten van een traditionele academie in een internationale gemeenschap van kunstenaars. Momenteel is Schrofer consultant voor culturele en educatieve organisaties en coacht hij kunstenaars en creatieve professionals. Hij is betrokken bij verschillende culturele organisaties, waaronder: Chinese European Art Center, RAEF Artists’ Endowment, TyPA-Teoría y Práctica de las Artes en Stichting Steunfonds Haags Historisch Museum.

Ontwikkeling van studenten naar kunstenaarschap in de beroepspraktijk

Janwillem Schrofer wil met zijn fellowship een bijdrage leveren aan de maatschappelijke oriëntatie van HKU studenten als kunstenaar. Daarbij gaat het om persoonlijke ontwikkeling en plaatsbepaling van studenten in de professionele praktijk en in de samenleving.

“Het in decennia gegroeide weefsel van samenwerking, kennisuitwisseling en vriendschap met honderden kunstenaars – met uiteenlopende beroepspraktijken – uit alle continenten, wil ik graag delen met docenten en studenten. Tijdens en na transformatie van de Rijksakademie deed ik in binnen- en buitenland ervaring op met kunstonderwijs, artist-residencies, musea en andere kunstinstellingen en hun onderlinge netwerken. Dit is kennis die ik wil inzetten voor nieuwe verbindingen van HKU. Het fellowship is een eer en een stimulans om blijvend te leren”, aldus Janwillem Schrofer.

HKU nieuwe verbindingen, nieuwe toepassingen

HKU onderscheidt zich met hoger onderwijs in de kunsten en de media en is een drijvende kracht in opleidingen en innovatie voor de creatieve industrie. HKU is een kunsthogeschool die, met kunst en kunstbeoefening als basis, nieuwe verbindingen smeedt met de maatschappij en innovatieve toepassingen ontwikkelt voor maatschappelijke uitdagingen.