CDA wil meer aandacht voor duurzaam inkoopbeleid van overheid

05/02/2015

CDA wil meer aandacht voor duurzaam inkoopbeleid van overheid

Bij het inkoopbeleid van de overheid moet duurzaamheid hernieuwde aandacht krijgen. Daar heeft Kamerlid Agnes Mulder voor gepleit tijdens een algemeen overleg over duurzaamheid. In de praktijk blijkt er namelijk weinig terecht te komen van de ambitie van overheden om duurzaam in te kopen, zo constateren o.a. MKB-Nederland en VNO-NCW in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens onderzoek van Ecorys is de focus op duurzaam inkopen met zo'n 42 procent afgenomen sinds 2010. Het ontbreekt bij de overheid aan de nodige kennis en ervaring om hier een goede invulling aan te geven, zo constateren de briefschrijvers.

Agnes Mulder: "Duurzaamheidscriteria zijn een papieren afvinklijst geworden. Er zijn veel nieuwe mogelijkheden om duurzaamheid mee te nemen bij de inkoop, maar daar wordt helaas nog veel te weinig gebruik van gemaakt. Het CDA vindt het van groot belang dat duurzaam inkopen voortvarend wordt opgepakt. Daarom vragen wij de staatssecretaris om de brief en de oproep van de vertegenwoordigers van een belangrijk deel van ondernemend Nederland ter harte te nemen." Het CDA denkt hierbij aan een doorlopend programma, samen met andere overheden en maatschappelijke partijen. Daarbij kan gezamenlijk gekeken worden naar de zogeheten `best practices' en nieuwe ontwikkelingen.

Bij het algemeen overleg over Groene Groei in september vorig jaar kreeg het CDA de toezegging van minister Kamp van Economische Zaken dat er per ministerie een overzicht zou komen hoe duurzaam er ingekocht wordt. Dat overzicht is nog altijd niet beschikbaar. Mulder roept nu staatssecretaris Mansveld op om op korte termijn met zo'n overzicht te komen.