Militaire trainers aan de slag in Irak

Nieuwsbericht | 05-02-2015 | 17:45

Nederlandse trainers beginnen binnenkort met het opleiden van Irakese militairen en Koerdische peshmerga-strijders. De trainingen zijn nodig om eenheden te leren hoe ze terreurorganisatie ISIS op de grond kunnen bevechten.

Nederlandse F-16's hebben in de strijd tegen ISIS tot nu toe bijna 300 keer hun wapens gebruikt. Dat maakte Commandant der Strijdkrachten (CDS) Tom Middendorp vanmiddag bekend op het ministerie van Defensie.

Trainen

De Nederlanders werken vanuit de steden Bagdad en Erbil. Tijdens de opleiding komen bijvoorbeeld schietvaardigheid, medische noodhulp en vechten in verstedelijkt gebied aan bod. Ook is er aandacht voor humanitair oorlogsrecht en de behandeling van krijgsgevangenen, benadrukte Middendorp. Later deze maand vertrekken meer trainers naar Irak. Het doel is dit jaar 2000 Irakese militairen op te leiden.

Aanvallen

Nederlandse F16's vlogen inmiddels bijna 500 missies boven Irak. De vliegers hebben sinds het begin van de missie in oktober 2014 bijna 300 keer hun wapens gebruikt. "De operatie verloopt voorspoedig", zei Middendorp. "Zo hebben we recentelijk opslagplaatsen voor bermbommen vernietigd." Andere doelwitten zijn voertuigen, strijders en hoofdkwartieren. "ISIS zit in het defensief en heeft beperkte freedom of movement", aldus de CDS.

Steun

Middendorp sprak tijdens een recent bezoek aan het Midden-Oosten met de commandant van de gevangen genomen Jordaanse piloot. "Zoiets heeft veel impact, maar vergoot ook de motivatie", vertelde Middendorp. Dit gesprek vond overigens plaats voordat de piloot levend werd verbrand door ISIS.

De veiligheidsprocedures zijn na de crash van het Jordaanse toestel nog eens tegen het licht gehouden. Deze zijn afdoende bevonden, aldus Middendorp. "De Nederlandse vliegers hebben er ook naar gekeken en voelen zich er comfortabel bij."