Verschil tussen accountant en boekhouder


Boekhouder voldoende voor gros bedrijven

NIEUWERKERK a/d IJSSEL, 20150205 -- De meeste bedrijven hebben voldoende aan een boekhouder of administratiekantoor. Toch weten veel ondernemers niet precies wat het verschil tussen een boekhouder en een accountant is. Directeur eigenaar van een administratie en belastingadviesbureau – Peter Michels – legt het uit.

In januari 2015 moeten ondernemers weer aangifte doen en omzetbelasting afdragen. Veel bedrijven doen hun administratie niet zelf en laten dus ook hun btw-aangifte doen. Daarvoor nemen ze een administratiekantoor of een accountantskantoor in de arm. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? En is een accountant wel echt noodzakelijk?

Verschil in prijs

Accountants administratieconsulent (AA) voeren grofweg dezelfde werkzaamheden uit als boekhouders: salarisadministratie, belastingaangiftes en het samenstellen van jaarrekeningen. Een administratiekantoor of boekhouder is vaak wel iets goedkoper dan het gemiddelde accountantskantoor. Voor de meeste ondernemers voldoet een boekhouder of administratiekantoor: zzp'ers, eenmanszaken, vennootschappen onder firma en besloten vennootschappen, al dan niet in een holdingstructuur. Alleen grotere ondernemingen hebben wettelijk gezien een accountant nodig. Deze ondernemingen hebben een balanstotaal dat groter is dan 4,4 miljoen euro, een netto omzet van meer dan 8,8 miljoen euro of meer dan 50 mensen in dienst.

Administratiekantoor vaak voldoende

Maar zelfs middelgrote bedrijven hebben vaak genoeg aan een administratiekantoor. Alleen de jaarrekening moet immers gecontroleerd worden door een accountant. En daar kan een administratiekantoor een externe accountant voor inschakelen. 'In samenwerking met accountants binnen ons netwerk kunnen wij zorg dragen voor de verplichte controle van de jaarrekening door een accountant', aldus Peter Michels.

Verschil in opleiding

Een ander verschil tussen boekhouders en accountants is de beschermde titel van accountant. Iedereen kan zich boekhouder noemen, maar om de titel accountant te verkrijgen moet een HBO- of universitaire studie afgerond worden. In tegenstelling tot de AA accountants moeten registeraccountants (RA) ook een postdoctorale opleiding volgen en drie jaar stage lopen.

Betrouwbaarheid boekhouders

Maar dat maakt administratiekantoren niet meteen minder betrouwbaar dan accountants. Veel boekhouders zijn lid van de Nederlandse Orde van Administratie en Belastingdeskundigen (NOAB). De NOAB verlengt het lidmaatschap alleen als boekhouders kwaliteit leveren en hun vakkennis bijhouden. Dat gebeurt ook bij Michels Administratie & Belastingadvies: 'Al onze medewerkers zijn hoog opgeleid tot het beroep van boekhouder', zegt Peter Michels, 'en doordat wij jaarlijks veelvuldig opleidingen, cursussen en workshops volgen zijn wij altijd zeer goed op de hoogte van de actuele fiscale wet- en regelgeving.'