Invulling Mantelzorgcompliment in Hellevoetsluis


Invulling Mantelzorgcompliment in Hellevoetsluis

Met ingang van 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor een jaarlijkse waardering van mantelzorgers. Mantelzorgers zijn personen die langdurig en intensief voor een familielid, partner, vriend of kennis zorgen.

Tot voor kort konden zorgclienten per jaar een mantelzorger voordragen voor een jaarlijkse geldelijke bijdrage, het zogenaamde `mantelzorgcompliment'. De voordracht en uitbetaling van dit mantelzorgcompliment verliep via de Sociale Verzekeringsbank (SVB).



Per 1 januari 2015 is de wettelijke grondslag voor het toekennen van het huidige mantelzorgcompliment, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), komen te vervallen. Gemeenten zijn als gevolg van de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) met ingang van dit jaar
verantwoordelijk voor een jaarlijkse blijk van waardering voor mantelzorgers. Het staat gemeenten echter vrij om te bepalen welke wijze hier invulling aan gegeven wordt. AWBZ-clienten die in de afgelopen jaren een mantelzorgcompliment hebben mogen weggeven, zijn hierover onlangs per brief
geinformeerd door het SVB. In Hellevoetsluis is ervoor gekozen om het mantelzorgcompliment uit te voeren door middel van een activiteit of attentie. De precieze invulling en de wijze van aanmelding om in aanmerking te komen, zal in de eerste helft van 2015 bekend worden gemaakt.