Boeiende lezing over gesmokkelde Chardzjiev-collectie met werken van Kazimir Malevich

Boeiende lezing over gesmokkelde Chardzjiev-collectie met werken van Kazimir Malevich

Op 7 februari 2015 geeft Bob Lodder in het Drents Museum een boeiende lezing over de zogenoemde Chardzjiev-collectie. Over deze gesmokkelde kunst- en archiefcollectie van Russische avant-garde kunst is in de jaren 90 van de vorige eeuw een verbeten strijd gevoerd. De lezing is gratis voor museumbezoekers en vindt plaats in de Statenzaal tussen 14.00 uur en 15.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Wees er wel tijdig bij in verband met de zaalcapaciteit.

De Chardzjiev-collectie

Eind 1993 emigreerden de hoogbejaarde Nikolaj Chardzjiev en zijn vrouw naar Nederland uit angst voor het steeds onzeker wordende maatschappelijk klimaat in Rusland. Hij wist zijn kunstcollectie en een flink deel van zijn archiefcollectie het land uit te laten smokkelen. Deze cultuurhistorische schat van onbeschrijfelijke waarde trok direct de nodige helpers met bedenkelijke motieven aan. Toen in 1996 beide hoofdrolspelers waren overleden, ontspon zich een verbazingwekkend steekspel dat zo'n vier jaar heeft geduurd. De Chardzjiev-collectie, zoals die nu in het Stedelijk Museum ligt opgeslagen, omvat circa 1.300 kunstwerken. De kunstcollectie bestaat uit schilderijen, tekeningen, aquarellen, gouaches en collages van in totaal vijftig Russische kunstenaars uit de eerste helft van deze eeuw, waaronder veel werk van Kazimir Malevich.

Bob Lodder

Bob Lodder is bijna 20 jaar werkzaam geweest in de erfgoedsector op het ministerie van WVC/OCW, onder meer als directeur van de beleidsdirectie. Hij heeft zich in die fase ook een aantal jaren bezig gehouden met de problematiek van oorlogskunst (zoals de Goudstikker collectie) en gesmokkelde kunst. Lodder heeft als direct betrokkene zien gebeuren waar bezetenheid van kunst en geld toe kan leiden.