Overbelaste mantelzorgers krijgen hulp


Wageningen krijgt EUR 119.870,- `huishoudtoelage' van het Rijk voor 2015 en 2016. De bedoeling hiervan is om de werkgelegenheid voor huishoudelijke hulpen te behouden.

Voor Wageningen betekent dit dat waarschijnlijk 15 medewerkers in loondienst kunnen blijven. Hiermee zijn ongeveer 60 inwoners geholpen.

Specifieke doelgroep

Wethouder Lara de Brito is blij dat de ondersteuning ingezet kan worden voor overbelaste mantelzorgers.

"Dit budget wordt ingezet voor huishoudens waarvan een van de partners ernstig ziek is en de ander overbelast is of dreigt te raken", aldus wethouder Lara de Brito. "Er wordt steeds meer van mantelzorgers gevraagd en de aantalen groeien hard.

De Brito vervolgt: "Met deze nieuwe regeling hopen we een groep mantelzorgers die in de knel zitten, te helpen om hun partner thuis te kunnen houden. Ook hopen we zo ruimte te creeren om aandacht voor elkaar te hebben. Deze keuze past bij onze ambitie om mantelzorgers beter te ontlasten. Het
valt daarnaast op dat vooral vrouwen mantelzorgers zijn. Met deze keuze willen we heel bewust de positie van die vrouwen verbeteren. Er rust al zo'n zware taak op hun schouders!".

Praktische zaken afstemmen

Wageningen is in overleg met zorgverlener Opella om praktische zaken te regelen. Ook het Steunpunt Mantelzorg wordt hierbij betrokken. Zodra de praktische zaken zijn geregeld, maakt de gemeente algemeen bekend hoe mantelzorgers gebruik kunnen maken van de voorziening.

De inwoner moet wel een eigen bijdrage betalen voor de hulp (dat was een van de eisen van het ministerie).



Eerder bezuinigde het Ministerie een gedeelte van het budget voor hulp bij huishouden weg. De gemeente Wageningen heeft daarom besloten om hulp bij huishouden 1 (betreft alleen schoonmaakwerk) alleen nog maar te vergoeden voor inwoners die het niet zelf kunnen betalen.

Reageer op dit artikel Laatst gewijzigd: 09 februari 2015