Voorkom diefstal van uw fiets in uw wijk!


RSS

Actueel bericht, 9 februari 2015

Nederland is een echt fietsland. Maar er worden ook veel fietsen gestolen. Om diefstal te voorkomen kunt u een aantal maatregelen treffen, zodat uw fiets een aanzienlijk kleinere kans heeft om gestolen te worden.

1. Zet uw fiets altijd op slot, ook als u maar even weg bent. Soms is het verstandig de fiets met een extra beugel- of kabelslot vast te zetten aan bijvoorbeeld een paal of hek, of aan de fiets van iemand waar u mee bent.
2. Als er een bewaakte fietsenstalling in de buurt is, maak daar dan gebruik van. Het is meestal niet duur en uw fiets staat veilig. Maak ook gebruik van fietsenklemmen of fietsenkluizen als deze aanwezig zijn.
3. Probeer de fiets zo te plaatsen, dat u hem altijd in het oog heeft.
4. Zet uw fiets 's avonds of 's nachts niet op een onverlichte plaats.
5. Als u uw fiets in uw schuur of berging zet, zorg dan voor een goed slot op die deur.
6. Laat geen waardevolle spullen achter in fietstassen.
7. Registreer uw fiets. Een ingevulde registratiekaart kan erg waardevol zijn bij het opsporen en terugbrengen van uw fiets.
8. Vraag uw fietsenmaker om uw postcode en huisnummer in het frame te graveren.
9. Noteer zoveel mogelijk kenmerken van uw fiets zodat u hem bij diefstal een goede omschrijving kunt geven aan de politie. Denk hierbij aan merk, framenummer en evt. chipnummer
10. Doe altijd aangifte als uw fiets gestolen is. Alleen wanneer u aangifte heeft gedaan, kan een gevonden fiets door de politie worden teruggegeven.

Aangifte doen

Als uw fiets gestolen wordt, doe dan meteen aangifte bij de politie. Neem de gegevens van de fiets zoals merk en framenummer en de aankoopnota mee. Aangifte doen kan ook via internet: www.politie.nl.

Fietsdiefstalregister online voor publiek

Sinds 28 januari 2008 is het landelijke fietsdiefstalregister via internet openbaar te raadplegen. Ga naar www.fietsdiefstalregister.nl om te controleren of de fiets in het diefstalregister voorkomt. Kijk voor meer informatie op www.fietsdiefstal.nl.