Unie KBO wil vervolg Actieplan `Ouderen in veilige handen'


dinsdag, 10 februari 2015

Unie KBO wil vervolg Actieplan `Ouderen in veilige handen' De ouderenorganisaties Unie KBO, NOOM en PCOB hebben dinsdag 10 februari een gezamenlijke brief gestuurd naar de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de heer Van Rijn. Op 11 februari bespreekt het Ministerie het
vervolg van het Actieplan `Ouderen in veilige handen'.

De ouderenorganisaties hebben de afgelopen jaren meer den 600 voorlichtingsbijeenkomsten gehouden over het thema ouderenmishandeling waarbij zo'n 20.000 mensen zijn bereikt! Een zeer succesvolle eerste stap. `Bewustwording en (h)erkenning van dit probleem was het doel`, aldus Manon Vanderkaa,
directeur Unie KBO. `Wij pleiten nu voor een vervolgstap waarbij de nadruk ligt op ontspoorde zorg en financiele uitbuiting'.

In de brief vragen de organisaties om:
- Gericht onderzoek naar de relatie overbelasting mantelzorger en ouderenmishandeling.
- Meer bewustwording / empowerment van de doelgroep om ontsporing van zorg en financiele uitbuiting te voorkomen.
- Scholing van vrijwilligers die in contact staan met doelgroepen waar risicofactoren spelen (denk aan Voorlichters Ouderen Adviseurs (VOA's), de vrijwilligers die helpen bij het invullen van de belastingformulieren, vrijwilligers huisbezoek etc.).

De Unie KBO houdt u op de hoogte over het besluit van het Ministerie. U kunt hier de brief van Staatssecretaris Van Rijn lezen. Leest u hier de brief van de ouderenorganisaties Unie KBO, NOOM en PCOB die op 10 februari naar Staatssecretaris Van Rijn is gestuurd.

Op 11 februari staat het vervolg op het Actieplan `Ouderen in veilige handen' op de agenda van de Tweede Kamer.

Bookmark and Share