Vragen staat vrij: En, hoe was het op `school'?


Mijn zoon van dertien gaat zorgeloos naar de middelbare school. Aanvankelijk vond ik dit fijn. Maar nu voel ik nattigheid. Ik merk dat zijn cijfers steeds slechter worden en zijn voetbaltechniek steeds beter. En nu doet hij alles om te voorkomen dat we met zijn mentor praten. Ik vermoed dat
hij spijbelt. Hoe weet ik dit zeker en wat doe ik eraan?

We hebben allemaal wel eens een keer gespijbeld. Maar extreem spijbelgedrag sluipt erin. Een keer goed wegkomen nodigt uit tot nog een keer wegblijven uit de klas. Gaat dat weer goed? Dan kan spijbelen een gewoonte worden. Door goed op de hoogte te zijn van het reilen en zeilen op school en
door interesse te tonen houd je spijbelen in de hand..

Tips:

* Vind eerst uit of je kind echt spijbelt. Vraag zijn/haar dag was. Toon interesse maar vraag ook door als er niet veel uit komt. Dat kan een teken zijn van spijbelen.
* Blijf op de hoogte van schoolrooster en -activiteiten. Zo ben je minder goed voor de gek te houden.
* Misschien heeft het spijbelgedrag van je kind een oorzaak. Sta klaar met een luisterend oor en vind samen manieren om dit op te lossen.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin geeft in `Vragen staat vrij' tweewekelijks een antwoord op een lezersvraag over opvoeden en opgroeien. Heb jij ook een vraag? Stuur die dan o.v.v. `Vragen staat vrij' naar info@cjglandvancuijk.nl.