Cultuurbezoek belangrijk voor herstel van werkbelasting

Nederlands onderzoek bevestigt buitenlandse bevindingen: cultuurbezoek belangrijk voor herstel van werkbelasting

Amsterdam, 11 februari 2015 - Voor het eerst in Nederland is onderzoek gedaan naar het totaalbeeld van vrijetijdsbesteding, het ervaren van werkstress en de werk-prive balans. Het deelnemen aan activiteiten op het gebied van recreatie, sport en cultuurbezoek blijkt gerelateerd aan het ervaren van minder stress op het werk. Het onderzoek toont aan dat niet alleen sportactiviteiten, maar ook cultuurbezoek samenhangt met het ervaren van minder burn-out verschijnselen, meer herstel en een betere werk-prive balans. Opvallend is dat het ondernemen van culturele activiteiten sterk correleert met het ervaren van minder werk-prive conflict en meer herstel. Hiermee worden buitenlandse bevindingen over positieve effecten van cultuurbezoek op de vitaliteit van werknemers bevestigd.

Bedrijfs Cultureel Abonnement (BCA), TU Eindhoven en drs. S.M. de Bel, hebben met het onderzoek 'werkstress en de rol van vrijetijdsbesteding' onder 3.449 respondenten uit het Nederlandse bedrijfsleven een uniek beeld verkregen van de werk-prive balans, werkstress en de rol van vrijetijdsbesteding. Uit dit recent uitgebrachte onderzoeksrapport blijkt mentale ontspanning in de vorm van een avond naar het theater, de film of het concert een goed wapen tegen stress. Mensen met een burn-out herstellen echter minder en doen ook minder aan culturele, sportieve en recreatieve activiteiten. Het volledige onderzoeksrapport en de infographic zijn als download beschikbaar via www.mijnbca.nl/werkstressrapport.

BCA

Bedrijfs Cultureel Abonnement (BCA), initiatief van Stichting Stimulering Kunst en Cultuur, biedt organisaties een cultureel voordeelprogramma om cultuurbezoek onder hun personeel te stimuleren.