Vrijstelling voor basiskwalificatie en nascholing beroepschauffeurs ..


Bestuurders die geboren zijn voor 1 juli 1955 hebben voor de Verklaring van Vakbekwaamheid (code 95) nu nog een vrijstelling voor basiskwalificatie en nascholing. Vanaf 1 juni 2015 vervalt deze vrijstelling en moet u de nascholingsuren gaan volgen. Dit kunt u echter voorkomen door voor 1 juni
2015 bij de afdeling Burgerzaken van het gemeentehuis langs te gaan.

Samen kijken we dan of we het huidige rijbewijs vervangen of een Verklaring van geschiktheid aanvragen en het rijbewijs laten vernieuwen. Welk proces u moet kiezen is afhankelijk van de geldigheid van het rijbewijs en of er wel of niet een verklaring van geschiktheid aanwezig is.

Rijbewijs nog meerdere jaren geldig?
Is uw rijbewijs nog meerdere jaren geldig, dan kunt u kiezen voor het aanvraagproces `vervanging met huidige geldigheid'. Dan hoeft u geen keuring te ondergaan, tenzij u ongeschikt bent verklaard door het CBR of een medische indicatie heeft. Dit betekent wel dat de einddatum van uw nieuwe
rijbewijs met code 95 gelijk wordt aan de huidige einddatum van het bestaande C/D rijbewijs.

Verklaring van geschiktheid aanwezig?
Is er wel een verklaring van geschiktheid aanwezig, dan kunt u kiezen voor `vernieuwen', zodat het C/D rijbewijs voor 5 jaar afgegeven wordt. Dit heeft tot gevolg dat de einddatum van uw nieuwe rijbewijs met code 95 een geldigheid heeft van 5 jaar.

Verloopt de geldigheid van uw rijbewijs in 2015, dan moet u voor 1 maart 2015 een z.g. Eigen Verklaring indienen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).