Gemeentegids: digitaal en gedrukt, niet meer huis-aan-huis


Goed nieuws: de gemeentegids Castricum blijft bestaan, zowel op papier als digitaal. De gids wordt wel iets minder uitgebreid en wordt niet meer huis-aan-huis bezorgd, maar is straks af te halen dichtbij huis.
Dat is besloten naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek onder inwoners naar nut en noodzaak van de gids. Maar liefst vierduizend mensen deden afgelopen najaar mee aan het onderzoek. 80% van hen raadpleegt de gids enkele keren per jaar.
Het laten voortbestaan van de gemeentegids betekent dat u jaarlijks in gidsvorm de actuele informatie kunt blijven raadplegen over afvalophaaldata, openingstijden, bezoeklocaties, plattegronden et cetera. Wie deze informatie opzoekt in de digitale gids via onze website, krijgt zelfs de meest
actuele gegevens in beeld.

Tweedeling
Het onderzoek heeft een sterke tweedeling laten zien tussen voor- en tegenstanders van de gids en de huis-aan-huis bezorging. Pakweg de helft van de inwoners gooit de gids (onopgemerkt of niet) weg. Zij willen de gids niet ontvangen en als dat toch gebeurt, irriteert dat hen. Er worden dus
veel gidsen weggegooid en dat leidt tot papierverspilling. De andere helft - veelal 55-plussers - hecht juist veel waarde aan de gids en bewaart die zorgvuldig.

Afhalen
Om beide groepen tegemoet te komen, is besloten de gids wel te laten bestaan, maar niet meer huis-aan-huis te verspreiden; de gids moet u dus voortaan (laten) afhalen. Om ervoor te zorgen dat dat zo min mogelijk belemmering oplevert, komt de gids op veel pleisterplaatsen in de gemeente te
liggen. Naast het gemeentehuis zelf zijn dat bijvoorbeeld bibliotheken, verzorgingstehuizen, Stichting Welzijn etc. In overleg met de dorpsraden worden meer lokale verspreidpunten aangewezen.

Voor de zomer
De planning is dat de nieuwste editie van de gids - die wordt gemaakt en gedrukt door FMR Producties in Den Helder - voor de zomer verschijnt. Tegen die tijd laten wij op onze infopagina, de website en via social media laten weten wanneer en waar de gids afgehaald kan worden.