Voorstel B&W: snel en zorgvuldig naar een evenwichtige gemeentebegro..


10 februari 2015De komende maanden werkt het gemeentebestuur van Amersfoort snel en zorgvuldig naar een evenwichtige gemeentebegroting voor Amersfoort. Het college van B&W heeft dinsdag 10 februari een voorstel aan de gemeenteraad gestuurd, die hier op 17 februari over spreekt.

Er ligt voor de gemeente een forse financiele opgave, waarvoor moeilijke besluiten genomen moeten worden. De begroting moet de komende jaren structureel worden bijgesteld, met 9,5 miljoen euro in 2016 naar 19 miljoen euro in 2018 en verder.

In het voorstel van het college wordt gestart met een zoektocht naar de flexibele ruimte in de begroting: posten en budgetten waarop bezuinigd kan worden en mogelijkheden om de inkomsten te vergroten. Om ervoor te zorgen dat het gemeentebestuur keuzes kan maken, worden er meer opties in beeld
gebracht dan in totaal voor 19 miljoen euro. Qua bezuinigingen wordt de komende weken naar 25 miljoen gezocht, qua inkomsten naar 9 miljoen euro.

Betrokkenheid van de stad

Inwoners en organisaties uit de stad worden in het voorstel van het college betrokken bij de lastige keuzes die gemaakt moeten worden. Nadat het totaalpakket aan mogelijke maatregelen in maart bekend wordt gemaakt, kunnen Amersfoorters als 'adviseur' en later in april als 'belanghebbende'
inbreng hebben. Zodoende wordt de raad in staat gesteld om in mei de besluitvorming voor te bereiden en op 2 juni te besluiten - opdat de provincie kan besluiten per 1 juli het toezicht te normaliseren .

Behandeling voorstel in Raad

In het besluit van dinsdag 17 februari wordt het voorstel van het college besproken door de gemeenteraad. Het document is ook te vinden bij de agenda van de raadsvergadering van 17 februari: https://amersfoort.notudoc.nl/cgi-bin/meeting.cgi/action=view/id=2403. Op www.amersfoort.nl/financien
staat overige informatie over de gemeentelijke financien en een overzicht van documenten naar aanleiding van het besluit van de provincie Utrecht om de gemeente Amersfoort onder preventief financieel toezicht te plaatsen.

Facebook Twitter LinkedIn NuJij Email