Bouwen zonder vergunning? Regels zijn veranderd


Als u wilt bouwen, verbouwen, slopen of iets anders wilt veranderen, hebt u vaak een vergunning nodig. Maar soms kunt u ook zonder vergunning bouwen. Of u een vergunning nodig heeft, staat in het Besluit omgevingsrecht. De regels in dit besluit zijn onlangs veranderd.

Belangrijkste veranderingen:

1. Bij- en aanbouwen

Om te bepalen of u vergunningvrij kunt bouwen, wordt een berekening gemaakt van de maxi-male grootte van bij- of aanbouw. Alle bebouwing telt mee bij die berekening, dus ook de bebouwing waarvoor u een vergunning heeft en de bebouwing waarvoor u eerder geen vergunning hoefde te hebben.
Waar eerst maximaal 2,5 meter diep vergunningvrij mocht worden aangebouwd aan het hoofd-gebouw, mag dat nu maximaal 4 meter diep zijn. Ook mag er op een groter perceel meer vergunningvrij worden gebouwd dan op een kleiner perceel. Wel zijn er nieuwe voorwaarden gesteld op het gebied van
ligging op het perceel, grootte van het perceel en de oppervlakte van de bestaande bebouwing. De hoogte van de bijgebouwen mag minder zijn naarmate u dichter bij de erfgrens bouwt. U mag alleen bouwen op het achtererf.

2. Mantelzorg

Mantelzorgwoningen mogen vergunningsvrij gebouwd worden op het achtererf. Ook mogen bestaande bijgebouwen voor mantelzorg worden gebruikt. De belangrijkste voorwaarde is dat u kunt aantonen dat daadwerkelijk mantelzorg plaatsvindt (medische indicatie).

Wij helpen u graag

De berekening van de oppervlakte die u vergunningvrij mag bouwen is complex. De medewerkers van Vergunningen en Grondzaken van de gemeente Bernheze helpen u graag als u vragen heeft over de mogelijkheden op uw perceel. U kunt altijd een haalbaarheidstoets indienen. U heeft daar DigiD voor
nodig. Dan kunnen wij kijken of uw plan past binnen de regels. U kunt ook een afspraak maken .

Zelf de wijzigingen doornemen?

U kunt de nieuwe regels zelf lezen op www.wetten.nl , wanneer u zoekt op `besluit omgevingsrecht'. De vergunningvrije regels staan in bijlage 2 van het Besluit Omgevingsrecht.