Doetinchem zet nieuwe groslijstensystematiek in


RSS

Persbericht, 11 februari 2015

Binnenkort gaat de gemeente Doetinchem gebruik maken van de nieuwe "Groslijstensystematiek 2015" (GLS). Ook bij de gemeente Oude IJsselstreek, Oost Gelre, Montferland, Bronckhorst en Doesburg wordt de nieuwe systematiek ingevoerd. Dit is besloten binnen de regionale inkoopsamenwerking van
Achterhoekse gemeenten na evaluatie van de bestaande groslijstensystematiek.

Als alles volgens planning verloopt wordt de nieuwe groslijstensystematiek bij de gemeente Doetinchem per 1 maart 2015 geimplementeerd. Groslijsten zijn lijsten waarop aannemers, leveranciers en dienstverleners staan, die hun kwaliteit hebben bewezen en daardoor in aanmerking komen voor een
uitnodiging voor een meervoudige en enkelvoudige onderhandse aanbestedingen.

Belangrijkste wijzigingen

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de oude groslijstensystematiek zijn:

* Bij de nieuwe GLS zijn er niet 5 maar 35 categorieen groslijsten waaruit iedere deelnemende gemeente zelf kan kiezen welke voor haar van toepassing zijn.
* Alle leveranciers worden gecontroleerd op geschiktheidseisen.
* De 3 partijen met de hoogste puntenscore krijgen altijd een uitnodiging voor een meervoudige onderhandse aanbesteding.
* Bij iedere aanbesteding worden, naast de top 3 van leveranciers, nog een of twee partijen uitgenodigd op basis van loting.
* In plaats van leveranciers te beoordelen door middel van `Onvoldoende', `Voldoende' of `Goed', worden partijen in de nieuwe GLS gewaardeerd door een aantal punten toe te kennen. Hierdoor krijgen partijen een duidelijke rangvolgorde.
* Enkelvoudige uitnodigingen worden op basis van loting aan een van de eerste drie partijen op de groslijst gegund.
* De geografische markt wordt per groslijst afgebakend. Hiermee zorgt de gemeente voor een passende mate van mededinging.

Door deze wijzigingen door te voeren, is er een systematiek ontstaan die een nog positievere bijdrage levert aan de doelstellingen in het inkoopbeleid van de Achterhoekse gemeenten. Ook worden door het gebruik van de nieuwe GLS, de kansen voor het lokale en regionale bedrijfsleven vergroot.

Meer informatie

Een uitgebreidere omschrijving van de wijzigingen en meer informatie over de groslijstensystematiek is te vinden op www.doetinchem.nl.