Pilot leefbaarheid jongeren in kleine kernen


Pilot leefbaarheid jongeren in kleine kernen

11-02-2015

Gebrek aan betaalbare (starters-)woningen of huurwoningen en goed openbaar vervoer, vanwege een studie in een grote stad, zijn volgens jongeren belangrijke redenen om noodgedwongen uit de kleine kernen te vertrekken.

Bus

Dat blijkt uit een onderzoek dat het PON heeft verricht, in opdracht van de vereniging kleine kernen Noord-Brabant (VKK). De provincie start naar aanleiding van dit onderzoek met een pilot in 4 dorpen.

Aan het onderzoek deden 55 jongeren van 18 tot 35 jaar mee, die in een kleine kern wonen of daar zijn opgegroeid. Zij gaven aan dat groen, rust en ruimte, het `ons kent ons gevoel', familie en vrienden in de buurt en voldoende voorzieningen gewenst zijn in hun ideale woonomgeving.

Leefbaarheid
Naast het gebrek aan woningen en openbaar vervoer missen de jongeren ook voorzieningen in het dorp, zoals een basisschool. Die is volgens hen belangrijk voor de leefbaarheid. Een basisschool zorgt voor contact tussen kinderen (en hun ouders) en zorgt voor binding met het eigen dorp. Voor
ongeveer de helft van de bevraagde jongeren is werk (van zichzelf of partner) een reden om te verhuizen.

Bijna alle jongeren uit het onderzoek denkt dat er iets gedaan kan worden om jongeren in kleine dorpen te behouden. Beleidsmakers zouden met jongeren zelf in gesprek moeten gaan om tot passende oplossingen te komen. Ook een adviesteam dat gemeenten kan adviseren over het leefbaar houden van
kleine dorpen voor jongeren is gewenst.

Naar aanleiding van de uitkomsten start de provincie, in nauwe samenwerking met VKK en het PON, een pilot in 4 nog te selecteren dorpen. In deze pilot brengen jongeren met elkaar en in samenwerking met de gemeente en andere organisaties in het dorp de wensen en behoeften van jongeren in beeld.
Samen zoeken zij oplossingen om de leefbaarheid te behouden en te verbeteren.

Actieprogramma
Vervolgens stellen de jongeren zelf een actieprogramma op en zij gaan zelf werken aan de realisatie van hun wensen. Hierbij worden ze gefaciliteerd met kennis, ervaring en diverse methodieken.

Gedeputeerde Brigite van Haaften: "Eigenlijk zijn het een soort `idops voor jongeren'. Met de integrale dorpsontwikkelingsplannen hebben we gemerkt dat mensen zelf heel goed weten waar de problemen zitten, en wat een goede oplossing zou zijn. Daar moet je gebruik van maken, en dat moet je
ondersteunen en stimuleren. Dat geldt ook voor jongeren, en dat doen we graag."

Ook voorzitter Ingeborg Verschuuren van de VKK is enthousiast: "Laat het over aan jongeren en de veranderingen komen vanzelf."

Website PON met rapport