Promotie mw. Sabine Baumgartner, MSc
11 februari 2015
Locatie: Minderbroedersberg 2-4 / Tijd: 14:00
Trefwoorden: voeding, plantensterolen, plantenstanolen, oxyphytosterolconcentraties
Promotie Mw. Sabine Baumgartner, MSc
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences
Promotores: prof.dr. J. Plat, prof.dr.ir. R.P. Mensink
Titel: "Effects of plant sterol and stanol esters on oxyphytosterol concentrations and postprandial metabolism"
Woensdag 11 februari 2015, 14.00 uur
Plantensterolen en plantenstanolen zijn bestanddelen van planten die worden toegevoegd aan functionele voedingsmiddelen, zoals verrijkte margarines met als doel het verlagen van het ‘slechte’ LDL-cholesterol. In dit proefschrift werd onderzocht of het eten van deze verrijkte margarines ook invloed heeft op de oxyphytosterolconcentraties (geoxideerde plantensterolen) in nuchtere staat en in de periode na de maaltijd. Oxyphytosterolconcentraties zouden namelijk een rol kunnen spelen bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn de effecten van 2 soorten antioxidanten op oxyphytosterolconcentraties onderzocht. Er werd aangetoond dat oxyphytosterolconcentraties hoger zijn in mensen met diabetes dan in gezonde mensen, maar dat deze niet worden beïnvloed door inname van plantensterolen of antioxidanten, terwijl sommige oxyphytosterolconcentraties verlaagd zijn na inname van plantenstanolen. Na het eten van een maaltijd verrijkt met plantensterolen waren de oxyphytosterolconcentraties verhoogd na inname van een tweede maaltijd. Het is nog niet duidelijk of oxyphytosterolconcentraties uit de voeding komen of dat deze gevormd worden in het lichaam.